Швейцария затваря измамно крипто-училище

Швейцария затваря измамно крипто-училище Снимка: youtube.com

„Образователната” платформа Dohrnii сериозно е нарушила закона, установи швейцарският финансов регулатор

Платформата е афиширана като образователна функция на Фондация Dohrnii, основана през 2021 г. от 21-годишния Дадван Юсуф. Под претекста да обслужва клиентите си, фондацията е създала крипто токена DHN и го е продавала без необходимия финансов лиценз, генерирайки печалба от над $ 6,7 милиона, съобщи швейцарският орган за надзор на финансовите пазари (FINMA).

„Платформата Dohrnii никога не е функционирала и DHN токенът никога не е могъл да се използва по описания начин“, посочва FINMAДруги установени нарушения са, че фондация Dohrnii е действала „като финансов посредник без да има разрешение“, а Дадван Юсуф е приемал също без разрешение „публични депозити като частно лице“ в размер на около CHF 1,5 милиона

В резултат на тези заключния, в края на миналата седмица FINMA издаде заповеди за спиране на дейността и закриване на фондация Dohrnii, която междувременно е в процес на ликвидация в кантон Цуг, заради свръхзадлъжнялост и производство по несъстоятелност, открито през март 2023 г. 

FINMA няма правомощия да налага глоби или да води дела, но няколко швейцарски медии съобщават, че прокуроратурата в Берн е започнала наказателно производство срещу Дадван Юсуф за предполагаема измама. Нито той, нито фондация Dohrnii са съдействали на разследването на FINMA, което тече от една година.

Името на Дадван Юсуф се появи на първите страници в швейцарските медии през 2021 г., с история от типа „беднякът – милионер”, направил милиони от търговия с биткойни, въпреки произхода си от бедно семейство кюрди, емигрирало в Швейцария с невръстния си син през 2003 г. Пред журналисти тогава Дадван Юсуф обяви, че създава фондацията си в Швейцария, за да образова и други хора за възможностите на криптовалутата.

Името му се споменава в края на февруари тази година, в презентация на новосъздадена компания Dohrnii в Палау, чийто президент ще бъде Кхалат Юсуф, брат на Дадван. Изрично се подчертава, че новият „проект” Dohrnii няма нищо общо с швейцарската фондация Dohrnii, но същевременно се споменава, че т.нар. Dohrnii Academy „ще интегрира токена DHN”. Посочва се също, че поемайки "представителни" функции в Dohrnii Academy, Дадван Юсуф „ще се фокусира основно върху иновациите и дългосрочната корпоративна стратегия”.

Презентацията не споменава нищо за разследването срещу Фондация Dohrnii в Швейцария и ликвидацията ѝ, както и за наказателните процедури, заведени срещу Дадван Юсуф.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: