Австрийски град скри пейзажа си, за да се спаси от любители на селфита

Австрийски град скри пейзажа си, за да се спаси от любители на селфита Снимка: Euronews

С традиционна архитектура и кристалното си езеро сред австрйските Алпи, Халщат и околностите му са обект от списъка на ЮНЕСКО

Градчето ежегодно привлича над един милион туристи, при около 800 постоянни жители, отбелязва Euronews. Популярността му рязко скочи, особено в Източна и Югоизточна Азия, след като през 2006 г. корейско телевизионно предаване представи Халщат в праймтайма - и живописният му пейзаж дотолкова завладя хората в региона, че през 2011 г. в китайския град Хуейджоу построиха копие на австрийското алпийско градче. 

Друг все по-голям туристически поток са родители с деца, които идват в Халщат, за да видят „прототипа” на царството Арендел от „Замръзналото кралство” на Дисни. Тази „телевизионно-филмова” слава като че ли измества туристическия интерес от основните забележителности на градчето – една от най-старите солни мини в света и костницата в Католическата църква, съхранила черепите на поколения местни жители. 

Canva
Халщат, снимка - Euronews

Но изглежда, че туристите, които прииждат в последните години, са най-заинтересувани просто да си направят селфи на фона на прочутите пейзажи. Според жителите на града обаче, това създава нескончаем поток от шумни туристически тълпи, които смущават живота на халщатци. Допълнително напрежение внасят и препълнените паркинги, макар че Халщат ограничи броя на автобусите и колите, които могат да влязат в града, хвърляйки малобройната местна администрация в неравна борба с автотрафика.

Цялата тази шумна туристическа суматоха доведе местните жители до искането им към кметството - „направете нещо, за да ни оставят на мира”. Първият резултат беше високата дъсчена ограда на най-предпочитаното място за селфита – но ходът се оказа „фалстарт” и съоръженито беше премахнато след буря от възмущения в социалните медии. Сега кметът на Халщат обмисля да постави на същото място банер, който да напомня на туристите, че в района има и местно население. 

Ограниченията за селфи се разпространяват в цяла Европа и много туристически центрове като Халщат търсят решение за свръхтуризма, изправяйки се пред сложна дилема – хем да възстановят туристическия бизнес след пандемичната пауза, хем да съхранят очарователно спокойното си ежедневие, което впрочем също е част от привлекателната атмосфера на малките туристически бисери из Стария континент. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: