С близо една четвърт расте стокообменът ни с Грузия

С близо една четвърт расте стокообменът ни с Грузия Снимка: Министерство на икономиката и индустрията

Страната ни традиционно е сред първите десет основни търговски партньори на Грузия.

Изминалата година бележи ръст от близо ¼ в двустранния стокообмен като достига 826 млн. щ. д. Това стана ясно по време на среща между министъра на икономиката и индустрията Никола Стоянов и новоназначения извънреден и пълномощен посланик на Грузия в България Н. пр. Отар Бердзенишвили. 

Министър Стоянов посочи, че в момента се провежда процедура за подбор на търговско аташе в Тбилиси, тъй като мандатът на настоящия СТИВ изтича през лятото. „Особено важно за нас е България да има търговски представители в държави като Грузия, защото те са непосредствената връзка на страната с чуждестранния бизнес“, обясни Никола Стоянов.

По време на срещата бяха обсъдени възможностите за реализация на повече съвместни проекти между двете черноморски страни, които ще допринесат за задълбочаване на икономическите отношения. Посланик Бердзенишвили акцентира върху необходимостта от по-добра свързаност, което е ключова предпоставка за разширяване на търговията и инвестициите между двете страни. 

Сред темите на разговор бяха развитието на отношенията в светлината на актуалните регионални проблеми,  подобряване на мрежите за цифрова свързаност и подпомагането на връзките между бизнеса от двете страни.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: