Стинг: парчетата с изкуствен интелект не ме впечатляват

Стинг: парчетата с изкуствен интелект не ме впечатляват Снимка: news10.com

Коментарът му е отговор на „модата” в музикални аранжименти да се използват вокали на известни изпълнители, „клонирани” чрез изкуствен интелект (ИИ)

„Градивните елементи на музиката принадлежат на нас, на човешките същества. И всички трябва да водим тази битка през следващите няколко години: защита на нашия човешки капитал срещу ИИ“, каза Стинг пред BBC, присъединявайки се към глобалния дебат по темата.

През февруари DJ David Guetta използва технологията, за да добави „гласа“ на Еминем към едно от парчетата си, а през април фалшив дует между Drake и The Weeknd превзе стрийминг платформите, но беше изтеглен бързо след жалба за нарушени авторски права от Universal Music Group (UMG) - лейбълът, който издава музиката на Стинг.

"Компютърно генерираните изображения ме отегчават на момента. Същото е с музика, създадена от изкуствен интелект. Може би става за електронна денс музика. Но за песни, за  емоции - не мисля, че може да ме трогне”, анализира Стинг.

Звукозаписната индустрия бързо се мобилизира срещу технологията, предупреждавайки, че компаниите, използващи ИИ, нарушават авторските права като обучават софтуера си с образци от законно разпространявана музика. Големите музикални издатели инициираха и група в защита на музикантите, наречена Human Artistry Campaign.

Въпросът дали музика, създадена с ИИ може да бъде защитена с авторски права, все още се обсъжда. Според британския закон, произведения, генерирани от ИИ, поне на теория могат да бъдат защитени като авторство. Службата за авторско право на САЩ е на обратната позиция, постановявайки неотдавна, че изкуство, създадено с използването на изкуствен интелект, включително музиката, не може да бъде защитено с авторски права, тъй като „не е продукт на човешко авторство“.

„Инструментите са полезни, но ние трябва да ги управляваме. Не мисля, че можем да позволим на машините просто да поемат дейностите ни. Трябва да сме предпазливи“, поставя границите Стинг, който днес ще получи най-високото британско отличие за авторство на песни на името на Айвър Новело (IvorNovello), връчвано досега само на 23 музиканти, включително Пол Маккартни, Кейт Буш, Елтън Джон и Ани Ленъкс. 

„За мен тази награда е много важна, защото това е, което пиша в паспорта си като професия: аз съм автор на песни“, коментира Стинг поредното си отличие. През кариерата си той е продал над 100 милиона албума, има 17 награди Grammy и песните му са в най-престижните световни класации, но все още смята, че „върхът” в кариерата му е първото попадане на негово парче с Роксан от The Police в топ-40 -"Нищо никога няма да надмине първия път, когато се чуете по радиото. След това емоциите само намаляват".

Миналата година Стинг продаде целия си каталог на UMG за деветцифрена сума, следвайки колегите си Брус Спрингстийн, Боб Дилън, Шакира и др. Той казва, че е взел това решение, за да защити музикалното си наследство, особено след посмъртните битки за музиката на Джими Хендрикс и Принс. Но Стинг е откровен - „Все още мисля за парчетата си като за мои песни – по същия начин, по който художниците продават картините си на колекционери, но винаги ги смятат за свои”. 

Колкото до позицията му относно ИИ, никой не би могъл дори да си помисли, че Стинг се страхува от съвместни проекти – и за това има много блестящи примери, а вероятно и планове - но само с истински музиканти.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: