Главният прокурор на САЩ одобри насочването на конфискувани руски активи към Украйна

Главният прокурор на САЩ одобри насочването на конфискувани руски активи към Украйна Снимка: nationalreview.com

Според Мерик Гарланд, цитиран от Reuters, това е „първият, но не и последният” транш от такива средства, предназначени за за възстановяването на нападнатата страна

През февруари тази година Гарланд обяви, че е одобрил прехвърлянето в Украйна на милиони долари замразени активи на руския олигарх Константин Малофеев, когото правосъдното министерство на САЩ обвини в нарушаване на санкциите и финансиране на сепаратистки движения в Крим.

Действията на главния американски прокурор не се ограничават до финансови стъпки. През април на съвместна пресконференция с украинския му колега Андрий Костин, Гарланд обяви, че страната му ще предприеме допълнителни законови мерки срещу военните престъпления на Русия във войната ѝ срещу Украйна.

Вчера и държавният секретариат за икономически отношения на Швейцария (SECO) обяви, че в страната са били блокирани активи на Руската централна банка в размер на $ 8,3 милиарда. Според представители на SECO, тази сума е отделно от замразените средства и активи, притежавани или контролирани от лица, компании или организации, срещу които са наложени санкции.

От SECO съобщиха също, че „следят отблизо“ дискусиите в ЕС относно възможността да се инвестират средства от Централната банка на Руската федерация и печалбите да се използват за възстановяването на Украйна – ход, който Европейската комисия вече предприе, с първи транш от € 200 милиона.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: