Япония планира да открие представителство на НАТО

Япония планира да открие представителство на НАТО Снимка: japantimes.co.jp

"Ние вече обсъждаме това", съобщи японският външен министър Йошимаса Хаяши в интервю за CNN

Според него инвазията на Русия в Украйна е разклатила глобалната стабилност, принуждавайки Япония да преосмисли регионалната сигурност, както и да удвои разходите си за отбрана. 

„Това, което се случва в Източна Европа, не е само европейски проблем, а пряко засяга ситуацията тук, в тихоокеанския регион. Ето защо сътрудничеството между нас в Източна Азия и НАТО става все по-важно”, подчерта Хаяши.

Министърът припомни, че Япония не е член на НАТО, но с тази стъпка и двете страни искат ясно да покажат, че партньорите на Алианса в Азиатско-тихоокеанския регион „сътрудничат много стабилно“ със страните в състава на отбранителния блок. 

Хаяши припомни, че конституцията на Япония ограничава въоръжените сили на страната до нуждите на самозащита. Именно с това той обясни откриването на офиса на НАТО. „Ние не нападаме никого, защитаваме се от всякакъв вид намеса и в някои случаи от заплахи“, каза Хаяши. Но войната в Украйна отдавна тревожи Токио и както каза японският премиер Фумио Кишида миналото лято, „Имам чувството, че Украйна днес може да бъде Източна Азия утре“.

За възможността Япония да открие офис на НАТО съобщи преди седмица Nikkei Asia, позовайки се на неназовани японски и натовски служители. НАТО има подобни служби за връзка и в други страни, включително Украйна и Австрия. Офис в Япония ще позволи дискусии по геополитически въпроси, нови технологии и киберзаплахи с партньори на Алианса по сигурността като Южна Корея, Австралия и Нова Зеландия, отбелязва Nikkei Asia.

Коментирайки евентуалното откриване на представителство, говорител на НАТО подчерта пред CNN, че Алиансът и Япония "имат дългогодишно сътрудничество".

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: