Русия провокира конфликти между Турция и НАТО

Русия провокира конфликти между Турция и НАТО Снимка: Dossier Center

Материали за това представиха руският Център „Досие” и изданията DR, Expressen, Le Monde, NRK, Süddeutsche Zeitung, SVT и Westdeutscher Rundfunk

Документите, получени от журналистите, показват, че зад редица антитурски акции в Европа стоят руските специални служби, с активното участие на руската президентска администрация, целейки да раздухат опасенията на Турция за разрастване на антиислямистките движения в Европа. 

Първа за тази година беше акцията на лидера на датската антиислямистка партия Stram Kurs ("Труден курс") Расмус Палудан. На 21 януари 2023 г., на демонстрация пред турското посолство в Стокхолм той изгори Корана, а в отговор Анкара забави процедурата за приемане на Швеция в НАТО. Заявката за митинга се оказа платена от „бившия” сътрудник на Russia Today, журналиста Чанг Фрик. След това Москва проведе още няколко антитурски демонстрации, „маскирайки” изпълнителите като европейски или украински активисти. 

За подобна акция съобщава доклад на френската президентската администрация: на 5 март в Париж на площад „Сен Пиер” в Монмартър, петима души окачили транспарант с миниатюрно украинско знаме и неграмотен надпис "Ердоган, земетресението е отмъщението за руските туристи". След това „украинските” активисти вдигнали ръце в нацистки поздрав и скандирали пред камери "Спрете Ердоган!" - действия, с които да покажат „неблагодарността” на украинците на  фона на земетресението в Турция, отнело живота на почти 60 000 души. В друг краен парижки район е изгорено турското знаме, а на следващия ден френската столица осъмва със 105 надписа „Стоп на исляма“ и „Стоп на Ердоган“.

От декември 2022 г. до сега в Париж, Хага, Мадрид и Брюксел са проведени общо десет антиукраински акции. Участниците в тях обикновено просто се присъединяват към големи демонстрации по други поводи. Така, на 11 февруари на митинг срещу пенсионната реформа, на Place de la République в Париж, няколко мъже в тълпата издигнаха банер с лозунга „ЕС и САЩ, спрете да финансирате войната в Украйна”. Същите „активисти“ са забелязани и при други акции във френската столица, призовайки НАТО да спре бомбардировките на Донецк и да не изпраща оръжия в Украйна.

Пред журналисти от Le Monde от френското контраразузнаване казаха, че служителите му са знаели за тези операции на руските специални служби. Друга голяма европейска разузнавателна служба отбелязва, че руските дезинформационни кампании често използват „хибридна война в ситуации на реално напрежение”, разпалвайки противоречия между страните от ЕС и  Турция, която е пред избори.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: