Китай и Индия подкрепиха резолюция на ООН, включваща руската агресия в Украйна

Китай и Индия подкрепиха резолюция на ООН, включваща руската агресия в Украйна Снимка: un.org

Документът не се фокусира изключително върху войната в Украйна, а призовава за по-голямо сътрудничество между ООН и Съвета на Европа.

Подкрепата на Китай и Индия, които досега избягваха да осъдят Москва, въпреки  многократните дискусии по темата със западните съюзници, се тълкува като „изненадващ дипломатически ход”, пише Euronews. Документът, популяризиран от широка група европейски страни, заедно с Канада и САЩ, получи 122 гласа "за",в т.ч. Китай, Индия, Казахстан, Армения и Бразилия. Против резолюцията очаквано се обявиха Русия, Беларус, Сирия, Никарагуа и Северна Корея, а 18 държави гласуваха „въздържал се”.

Ключовият текст в резолюцията гласи: „Признавайки също, че безпрецедентните предизвикателства, пред които сега е изправена Европа след агресията на Руската федерация срещу Украйна и срещу Грузия преди това, и прекратяването на членството на Руската федерация в Съвета на Европа, ние призоваваме за засилено сътрудничество между ООН и Съвета на Европа“.

Първият дипломат на ЕС Жозеп Борел отрази удовлетворението си в Twitter, подчертавайки съпричастието на ключови партньори от G 20 като Китай, Бразилия, Индия и Индонезия“.

Политолози казват, че е малко вероятно присъединяването им към резолюцията да промени рязко външната политика на Пекин или Ню Делхи, предвид тесните им военни и икономически връзки с Москва. И все пак анализаторите оценяват тази малка стъпка като забележително развитие напред и отрицание на военните апетити на Русия. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: