Призив за край на войната в Украйна отправи и Лула да Силва

Призив за край на войната в Украйна отправи и Лула да Силва Снимка: dinheirovivo.pt

Идеите изглежда му идват всеки уикенд, след като по-миналата събота Лула заяви, че Русия и Украйна са избрали да влязат във война, а западната помощ само подхранва конфликта

След остри протести от ЕС и САЩ и множество демонстрации пред бразилските посолства по света, вчера по време на посещението си в Португалия, Лула се отказа от критиките към Запада и отправи различен призив за край на конфликта, „в името на глобалната хармония”.

„Знам какво означава инвазия. Тази война не трябваше да започва, Русия не трябваше да нахлува, но го направи. Факт е, че се случи. Така че вместо да избирам страна, искам да избера трети път, изграждането на мир и съм абсолютно сигурен, че ако успеем да сключим мир, ще изберем много по-доброто решение за света”, каза Лула на съвместен брифинг с португалския президент Марсело Ребело де Соуса.

Луис Инасио Лула да Силва е президент на Бразилия за трети път, след двата мандата от 2002 до 2010 г., когато Time го обявяи за най-влиятелния човек на света. След оттеглянето му като президент е разследван за корупция и пране на пари и през 2017 г. е осъден на 9 години и половина затвор, но през 2019 г. е освободен. Съпартийката му от Партията на работниците Дилма Русев, която го наследи на президентския пост след втория му мандат, през 2015 г. беше свалена с импийчмънт, след като беше призната за виновна в нарушение на бюджетните закони, но от края на март тази година е президент на Новата банка за развитие (New Development Bank).

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: