Корковите тапи за бутилките с вино винаги са по-дебели от гърлото - как ги запушват?

Корковите тапи за бутилките с вино винаги са по-дебели от гърлото - как ги запушват? Снимка: Wine Today

За това се използва специално устройство

Често стъклените бутилки се затварят с метални капачки, но производителите на вино обикновено използват коркови запушалки за това. Но как ги поставят в тесните гърла на бутилките?

За това разказва порталът iXBT.com.

Като цяло съществуват специални стандарти, благодарение на които процесът на запушване на бутилките се опростява. Така например, повечето бутилки имат диаметър на гърлото 18 мм. Но диаметърът на тапата обикновено е 24 мм. Ето защо, за запушване се използва преса. Освен че запушва, тази преса изтегля и въздуха от бутилката с вино.

                                                                                       Снимка: iXBT.com

Освен фабрично, бутилките с вино могат да бъдат запушвани и в домашни условия. И за това има два начина. Първият е с помощта на портативна преса, вторият - с помощта на преса, която представлява стесняващ се пластмасов съд, който се поставя върху гърлото на бутилката.

При използването на втория метод корковата тапа отначало се размеква. Това се прави просто: тя се поставя във вряща вода за 7-10 минути. Но тъй като такива размекнати тапи вече не затварят бутилките толкова здраво и плътно, те допълнително се запечатват с парафин или восък отгоре.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: