
Корковите тапи за бутилките с вино винаги са по-дебели от гърлото - как ги запушват?
- Вино
- Текст:

Често стъклените бутилки се затварят с метални капачки, но производителите на вино обикновено използват коркови запушалки за това. Но как ги поставят в тесните гърла на бутилките?
За това разказва порталът iXBT.com.
Като цяло съществуват специални стандарти, благодарение на които процесът на запушване на бутилките се опростява. Така например, повечето бутилки имат диаметър на гърлото 18 мм. Но диаметърът на тапата обикновено е 24 мм. Ето защо, за запушване се използва преса. Освен че запушва, тази преса изтегля и въздуха от бутилката с вино.

Снимка: iXBT.com
Освен фабрично, бутилките с вино могат да бъдат запушвани и в домашни условия. И за това има два начина. Първият е с помощта на портативна преса, вторият - с помощта на преса, която представлява стесняващ се пластмасов съд, който се поставя върху гърлото на бутилката.
При използването на втория метод корковата тапа отначало се размеква. Това се прави просто: тя се поставя във вряща вода за 7-10 минути. Но тъй като такива размекнати тапи вече не затварят бутилките толкова здраво и плътно, те допълнително се запечатват с парафин или восък отгоре.
Още по темата във
facebookСподели тази статия в:

Meta купи стартъп за клониране на гласове

Във Великобритания се оплакват от недостиг на вносни сирена

Биткойн с рекордна цена в началото на „крипто седмицата“

Въвеждането на еврото може да отслаби влиянието на некоректните търговци

Украинци, които не одобряват руската агресия, няма да могат да влизат в Русия

Китай отчита рекорден износ въпреки замразяването на търгоията със САЩ

ЕС и Мексико са готови да продължат „митническите” преговори със САЩ

Украйна и Азербайджан подписаха пътна карта за енергийно сътрудничество
