"Русия залага на многополюсен свят и излизане от изолацията"

"Русия залага на многополюсен свят и излизане от изолацията" Снимка: aa.com.tr

Турският политолог и експерт Умит Назми Хазир коментира временното председателство на Руската федерация в Съвета за сигурност на ООН

Още на Мюнхенската конференция по сигурността през 2007 г. руският президент Владимир Путин даде да се разбере, че Москва променя парадигмата на външната политика, започвайки да действа, като взема предвид реалностите на многополюсния свят. 
 

Това се казва в аналитична статия на турския политолог и изследовател на Русия Умит Назми Хазир, посветена на временното председателство на Руската федерация в Съвета за сигурност на ООН.

Експертът отбелязва, че Москва пое нов курс във външната политика след 2012 г., когато започна третият мандат на президентството на Владимир Путин.

Вместо напълно да се опит да промени международния ред и да елиминира съществуващите международни институции, Русия се стреми да унищожи западноцентричната система и по този начин да отслаби хегемонията на САЩ. Москва гледа на себе си като на „лост“ за реализиране на новия курс на платформата на ООН, което ще се прояви ясно по време на сегашното председателство на Руската федерация в Съвета за сигурност на ООН.

На 24 април под председателството на министъра на външните работи на Русия Сергей Лавров ще се проведе панелна дискусия на тема „Мултилатерализмът в защита на принципите на ООН“. Идеята за многостранност се подкрепя и от Китай, който напоследък се сближи с Москва по въпроса за изграждането на многополюсен свят.

Руската страна призова останалите членове на ООН да представят на предстоящата среща нови възгледи за създаването на многополюсен ред вместо еднополюсен. Турция, Бразилия и Индия, които са за реформиране на международните структури, могат да отговорят на този призив.

Друга причина, поради която Русия подкрепя идеята за многостранност, е желанието на Москва да спечели страни, които не са част от западния блок, което според Руската федерация ще им позволи да излязат от изолацията.

В същото време си струва да се признае, че въпреки че Турция и Русия са за преразглеждане на структурата на ООН, има различия в позициите на страните в разбирането на основите на многополюсния свят. Ярък пример за това е реакцията на Москва на призива на Турция за реформа на Съвета за сигурност на ООН под мотото: „Светът е повече от пет (постоянни членове на Съвета за сигурност на ООН)“.

 

aa.com.tr

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: