Финландия се присъединява към НАТО днес

Финландия се присъединява към НАТО днес Снимка: Jakub Porzycki/NurPhoto via Getty Images

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че Финландия ще бъде приета в алианса във вторник, 4 апарил, а знамето й ще бъде издигнато в централата му в Брюксел

Той посочи, че във вторник ще бъдат приключени всички бюрократични процедури, свързани с присъединяването на Финландия към НАТО, а знамето на Финландия ще бъде издигнато за първи път в централата на алианса.

По-рано всички държави от Северноатлантическия алианс ратифицираха молбата на Хелзинки. Последни го направиха Турция и Унгария.

Държавите-членки на НАТО подписаха протоколите за присъединяване на Финландия и Швеция към Северноатлантическия съвет на 5 юли 2022 г.

Турция блокира процеса на присъединяване, изисквайки и двете скандинавски страни да определят кюрдските организации като терористични, да екстрадират обвинените в тероризъм и да премахнат забраните за оръжия за Анкара.

През март обаче Анкара обяви, че е готова да ратифицира финландската кандидатура преди президентските избори през май в Турция.

В същото време в случая с Швеция, Турция и в момента има възражения срещу нейното членство в Северноатлантическия алианс.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: