Швейцария обяви следващите стъпки в преговорите си с ЕС

Швейцария обяви следващите стъпки в преговорите си с ЕС Снимка: eda.admin.ch

След като констатира „положителната динамика” на цяла година проучвателни преговори с Брюксел, швейцарското правителство поиска мандат за възобновяване на преговорите с ЕС през следващите три месеца.

Във вчерашно изявление, правителството посочва, че десетките срещи между служители на Швейцария и ЕС, както и диалогът между правителството и кантоналните власти, са изяснили ситуацията, така че вече може да се пристъпи към допълнителни спецификации по някои от важните теми, като защитата на нивата на заплащане в Швейцария, правилата за държавна помощ и достъпът на гражданите на ЕС до социални осигуровки в Швейцария

По-рано този месец Марош Шефчович, заместник-председател на Европейската комисия, каза, че се надява преговорите с Швейцария да приключат до лятото на 2024 г., припомня swissinfo.ch. Отношенията между ЕС и алпийската държава са в задънена улица, откакто през 2021 г. швейцарското правителство отхвърли споразумение, регулиращо около 120 двустранни договорености с блока.

През 1992 г. швейцарците не приеха предложението за присъединяване към Договора за Европейското икономическо пространство, но така или иначе, ЕС е основен търговски партньор на Швейцария. След нахлуването на Русия в Украйна обаче, швейцарските граждани са по-положително настроени към Европейския съюз. 

Позовавайки се на проучване на социологическия институт gfs.berne, вестник NZZ am Sonntag посочва, че след руската инвазия в Украйна популярността на ЕС се е повишила, като 60% от швейцарците вече подкрепят присъединяването на Швейцария към Европейското икономическо пространство и то не само по чисто икономически съображения. 

Проучването показва още, че 65% от швейцарците биха подкрепили приемането на европейското законодателство при запазване правото на референдуми, 55% биха приели участие на Европейския съд в решаването на спорове и същия процент са отворени за компромис относно защитата на швейцарските заплати. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: