Австралийски златотърсач откри къс самородно злато за $ 160 000

Австралийски златотърсач откри къс самородно злато за $ 160 000 Снимка: lipstickalley.com

Любителят, въоръжен с евтин металотърсач, е попаднал на находката от 4.6 кг. в щата Виктория, сърцето на златната треска в Австралия през ХIХ век.

Ценният къс скала е продаден в известен местен магазин за оборудване на златотърсачи и изкупуване на находките им, чийто собственик Дарън Камп казва, че през 43-годишната си кариера не е виждал толкова голям къс самородно злато. „Бях просто поразен... Това се случва веднъж в живота“, каза той пред BBC.

Камп споделя, че първоначално не обърнал внимание на посетителя с голяма раница, който влязъл в магазина му в Джилонг, на около час югозападно от Мелбърн. 

„Обикновено хората идват с някакви златни песъчинки или други камъни, които приличат на злато, но не са. Но той извади този огромен камък и подавайки ми го, попита: „Мислите ли, че тук има $ 6 000 - $ 7 000?“ Погледнах го и казах: „Да опитаме със $ 100 000”.

След оценката, че камъкът съдържа 83 унции – или около 2.6 кг злато, Дарън Камп го е купил за $ 160 000 от късметлията, който нямал търпение да зарадва съпругата си, като ѝ съобщи, че този път любителските му занимания са се увенчали с успех.

Открития от такъв калибър са рядкост, макар че като цяло, Австралия има най-големите златни запаси в света и в страната-континент са открити много от най-големите късове самородно злато.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: