Над 300 души са арестувани в Турция за срутването на сгради след земетресението

Над 300 души са арестувани в Турция за срутването на сгради след земетресението Снимка: indyturk.com

Президентът на Турция Ердоган съобщи днес за арестуването на над 300 души във връзка със срутването на домове при земетресенията

Над 300 души са арестувани във връзка със срутването на сгради при земетресенията на 6 февруари тази година в Югоизточна Турция, съобщи днес президентът на страната Реджеп Тайип Ердоган.

"Във връзка с допуснатите дефекти и срутването на домове са започнали следствени мероприятия по отношение на 1364 лица. Задържани са 302 души, а на 312 са издадени заповеди за арест, четирима от тях се намират в чужбина", заяви Ердоган в интервю за телевизионния канал NTV.

В същото време 64 от заподозрените са починали след земетресенията, отбеляза президентът.

По думите на Ердоган от задържаните 106 са подизпълнители, 18 са извършили промени в структурата на сградите.

Той отбеляза, че всички сгради, построени в непосредствена близост до сеизмични разломи, са издигнати преди 1999 г., до приемането на правилата за изграждане на сеизмично устойчиви сгради.

Министърът на правосъдието на Турция Бекир Боздаг заяви по-рано, че никой няма да избегне наказанието за небрежност, довела до срутване на здания при разрушителните земетресения.

След катастрофалните подземви трусове през 1999 г., които отнеха живота на повече от 18 хиляди души, Турция преразгледа правилата, регулиращи строителството на жилищни сгради. По-конкретно, през 2007 г. беше приет, кодекс за жилищно строителство, който отчита изискванията, необходими за защита от земетресения.

Земетресенията с магнитуд 7,7 и 7,6 станаха на 6 февруари с интервал от девет часа в провинция Кахраманмараш в Югоизточна Турция. Трусът беше усетен в 11 провинции на страната и в съседните държави, в това число и в Сирия. Турските власти нарекоха земетресението "катастрофата на века", загиналите са повече от 50 хиляди души.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: