Появата на COVID-19 може да е свързана с енотовидните кучета

Появата на COVID-19 може да е свързана с енотовидните кучета Снимка: https://pixabay.com/

Генетичен материал, събран на китайски пазар, близо до който са открити първите случаи на заразяване с коронавируса COVID-19, показва, че ДНК на енотовидно куче се е смесила с вируса

Това съобщава Асошиейтед прес, позовавайки се на откритията на група учени.

Генералният директор на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус каза, че информацията за тези генетични последователности наскоро е била качена в най-голямата в света публична база данни за вируси от учени от Китайския център за контрол и превенция на заболяванията.

Скоро е премахната, но е забелязана от френски биолог, който я е споделил с група некитайски учени, изучаващи произхода на коронавируса.

„Тази информация не дава окончателен отговор на въпроса как е започнала пандемията, но всяка част от данните е важна, тъй като ни доближава до отговора“, каза Гебрейесус. Той също така критикува Китай за нежеланието му да сподели такава информация по-рано, като отбеляза, че тези данни можеха и трябваше да бъдат споделени преди три години.

Проби бяха събрани от повърхности на пазара за морски дарове Huanan в началото на 2020 г. в Ухан. Данните показват, че някои от пробите с положителен тест за COVID-19 съдържат гени на енотовидните кучета, което според учените показва, че животните може да са били заразени с вируса.

Учените, участващи в анализа на данните, казаха, че това е първата ясна индикация, че наистина може да има заразени с вируси животни на пазара. Според тях обаче има и възможност не животните да са заразили хората, а обратното - самите хора да са заразили енотовидни кучета или просто да са оставили следи от вируса в близост до животните.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: