Хиляди излязоха на протест в Тбилиси срещу законопроекта за чуждестранните агенти

Хиляди излязоха на протест в Тбилиси срещу законопроекта за чуждестранните агенти Снимка: gazetametro.ru

Протестиращите в столицата на Грузия са разпръснати от специалните части със сълзотворен газ и водни оръдия

Хиляди протестираха в Тбилиси, след като парламентът прие на първо четене законопроекта за чуждестранните агенти. Специалните части използваха сълзотворен газ и водни оръдия, за да разпръснат протестиращите. По-рано президентът на Грузия заяви, че приемането на законопроекта застрашава надеждите на Грузия да се присъедини към Европейския съюз, но грузинският парламент има право да отхвърли наложеното от нея вето.

Приемането в Грузия на законопроекта за чуждестранните агенти на първо четене предизвика масови протести. Участниците в акцията вчера блокираха булевард "Руставели" в Тбилиси близо до сградата на местния парламент, съобщава сайтът "Новости-Грузия".

Телевизионният канал "Дъжд"(признат в Русия за чуждестранен агент), публикувал видео от мястото на събитията, съобщава за "хиляди протестиращи". "Bloomberg също така пише, че "няколко хиляди души излязоха да протестират срещу законопроекта". Някои от тях излязоха с лозунги " Не на руското законодателство!"и" Застанете на правилната страна на историята!", предават "Новини-Грузия".

Както предава грузинският телевизионен канал Mtavari, специалните части са използвали сълзотворен газ и водни оръдия срещу протестиращите. Полицията също така е задържала някои от протестиращите, но точният им брой все още не е известен, отбелязва телеканалът. От своя страна Министерството на вътрешните работи на Грузия обясни действията си с факта, че акцията "е придобила насилствен характер". Според ведомството, участниците в акцията са се опитали да блокират един от входовете на парламента, регистрирани са случаи на използване на насилие срещу полицаи.

Протестите в Грузия започнаха, след като парламентът на 7 март прие на първо четене закона "За прозрачността на чуждестранното влияние". Законопроектът предвижда създаването на регистър на неправителствените организации и СМИ, които са повече от 20% финансирани от чужбина. Той беше внесен в парламента от движението "Силата на народа" и подкрепен от управляващата партия "Грузинска мечта".

На първо четене документът беше подкрепен от 76 депутати, 13 се противопоставиха. Както предава Reuters, в понеделник изслушванията по законопроекта са завършили с бой между привърженици на различните позиции.

Премиерът на Грузия Георгий Гарибашвили, изказвайки се в парламента във вторник, заяви, че обсъжданият законопроект отговаря на "европейските и световните стандарти" (цитат от Reuters).В същото време президентът на страната Саломе Зурабишвили, която беше избрана за кандидат от "Грузинската мечта", заяви, че приемането на законопроекта за чуждестранните агенти застрашава надеждите на Грузия да се присъедини към Европейския съюз. Тя също така обеща да наложи вето на законопроекта, но грузинският парламент има право да го отхвърли, пише Reuters.

Освен вече одобрения на първо четене, в парламента на Грузия е входиран още един законопроект — "За регистрация на чуждестранните агенти". Според този законопроект не само СМИ и неправителствените организации, но и други юридически и физически лица, които получават финансиране от чужбина, могат да получат статут на чуждестранен агент.

Вторият законопроект е близък до Закона за регистрация на чуждестранни агенти (Foreign Agents Registration Act, FARA), приет в САЩ през 1938 г. Той беше внесен и в парламента от движението "Силата на народа", след като опозицията разкритикува първия ("грузински") законопроект, заявявайки, че той се основава на руския закон за чуждестранните агенти. Гласуването на втория законопроект трябва да се проведе утре, 9 март.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: