Колосалните доходи на руски музикант изправиха пред съда четирима банкери

Колосалните доходи на руски музикант изправиха пред съда четирима банкери Снимка: mariinskiy.com

Швейцарската прокуратура ги обвинява в небрежност относно транзакциите в швейцарските сметки на известния виолончелист Сергей Ролдугин.

Обвинението смята, че четиримата финансисти не са проследили произхода и крайния бенефициент на огромните парични потоци, влизали и излизали от сметките на Ролдугин. Според европейските власти, като притежател на поне пет офшорни компании и две сметки в Швейцария, Ролдугин помага на руския президент Владимир Путин да крие и управлява активите си. От 2022 г. музикантът е в санкционните списъци на ЕС, САЩ, Канада и Великобритания.

В сайта на Санкт Петербургския Мариински театър за опера и балет mariinskiy.com, Сергей Ролдугин е представен като концертиращ артист, професор в Консерваторията на Санкт Петербург и народен артист на Руската федерация. Виолончелото му „Страдивариус” се оценява на $ 12 милиона. 

През 2016 г. The Guardian описва Ролдугин като "най-добрият приятел" на Владимир Путин, с близки връзки по между им от края на 70-те години на миналия век. Ролдугин е кръстник на една от дъщерите на руския президент, а братът на музиканта, Евгений Ролдугин, е колега на Владимир Путин в КГБ.

От 90-те години Ролдугин инвестира в петролния и медийния бизнес, отбелязва mariinskiy.com, въпреки казаното от самия него пред The New York Times, че със сигурност не е бизнесмен и не е притежавал милиони.

Двете сметки на Сергей Ролдугин, предмет на заведеното дело, са открити през 2014 г. в швейцарския клон на „Газпромбанк” и до 2016  г. през тях са минали милиони швейцарски франка, чийто произход и последвал трансфер четиримата банкери не са проконтролирали.

Според Reuters, обвиняемите са трима руснаци и един швейцарец, чиито имена не се съобщават. На вчерашното първо дело в Окръжния съд в Цюрих и четиримата са отхвърлили обвиненията. Решението на съда се очаква на 30 март.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: