Макс Верстапен: Нямаше полза от различна стратегия в квалификацията

Макс Верстапен: Нямаше полза от различна стратегия в квалификацията Снимка: wikimedia.org

Най-младият победител в историята на Формула 1 и настоящ пилот на Ред Бул, Макс Верстапен, обоснова решението да стартира с най-меките гуми за уикенда в Гран при на Испания.

 

Според холандеца гумите софт ще са достатъчно издръжливи, за да може той да изкара първата част на състезанието с добро темпо. Верстапен се класира на 3-та позиция в квалификацията на пистата „Каталуния", зад пилотите на Мерцедес - Люис Хамилтън и Валтери Ботас.

 

Обикновено най-меките гуми, предоставени за уикенда, губят своите качества най-бързо и контролирането на темпото с тях е по-трудно. Но на тази писта нещата изглеждат по-добре, така че вероятно ще се справим да стартираме състезанието с тях", каза Макс.

 

По време на интервютата след края на квалификацията пилотът на Ред Бул се пошегува, че е „абониран" за третото място, с оглед на това, че темпото на колата му не е на нивото на това на Мерцедес.

 

Запитан какви са шансовете му в състезанието, той заяви:

 

Уверен съм, че ако покажем същото представяне като това в свободните тренировки от петък, то ще имаме шанс да сме близо до Мерцедес и да ги поставим под напрежение. Естествено, те изглеждат все така бързи и няма да е никак лесно."

 

Съекипникът на Макс в Ред Бул - Александър Албон, успя да запише 6-то най-добро време в днешната квалификация.

Той също отбеляза, че гумите софт не са чак толкова неудобни за състезанието.

 

В началото на състезанието всички ще карат под максимума, за да опитат да удължат първата си серия от обиколки и да изкарат състезанието само с едно спиране в бокса - заяви Алекс Албон. - Без съмнение ще има пилоти, които ще опитат и два стопа, но всичко зависи от вятъра и температурата на асфалта по време на надпреварата. Ще трябва да адаптираме стратегията си според ситуацията на трасето, защото на тази писта изпреварванията не са никак леки."

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: