Нелоялни практики и онлайн измами навръх 8-ми март

Нелоялни практики и онлайн измами навръх 8-ми март Снимка: pxhere.com

Сигнали за измамни игри за събиране на лични данни и липсващи цветя на промоционални цени са постъпили от последователи на онлайн платформата "Ние, потребителите", съобщават от там.

Нелоялната практика е на една от големите вериги, която е обявила в брошурата си роза в целофан за 1,99 лв. в периода: 6 - 8 март. Дори е поставила предупредителен текст за потребителите, че "този артикул може да се изчерпа още в първия ден", но на практика изобщо не е бил зареден в обект на веригата в Хасково.

"От вчера в магазина трябваше да има обявени в брошурата рози в целофан за 1,99 лв. Обаче нито вчера, нито днес бяха доставени. Казаха ми, че имали проблем с доставката", разказва потребител.

Измамата с лични данни пък се изразява в обещание предоставяне на шанс за "Подарък за Деня на жената" - 1000 лв. срещу  попълването на кратък въпросник. Именно с него се събират лични данни като възраст, пол и адрес. 

Потребителят има право да отвори три кутии, като в една от тях може да се крие паричната му награда. При спечелване на парите, на потребителя се поставя условие за "получаването им" - да разкажете на 5 групи или 20 приятели за промоциите на търговеца. Доверието се засилва от фалшиви коментари на нереални потребители, които споделят, че поначало не участват и не вярват в подобни игри, но сега не могат да се нарадват на късмета си...

Така за много кратко време могат да се съберат личните данни на хиляди подведени лица. 

От онлайн платформата "Ние, потребителите" предупреждават да не се участва в подобни игри, тъй като става дума за измама.

Експертите дават насоки как изглеждат истинските игри:

▪ на официалната страница на организатора са публикувани подробни условия за участие в играта, начин на разпределяне на наградите и срокове

▪ представени са данни за организатора 

▪ от участниците не се изискват лични данни, които нямат отношение към включването в играта.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: