България снабдява Украйна с оръжие "индиректно"

България снабдява Украйна с оръжие "индиректно" Снимка: telegraph.co.uk

Разследване на EURACTIV България установи, че през последните две години в Украйна е влязло българско оръжие за милиарди долари, без каквото и да било споразумение или директна сделка, а чрез трети страни.

От началото на руската инвазия в Украйна изпращането на оръжия в разкъсаната от война страна е основна ябълка на раздора между русофилските и прозападните партии в България. Българският оръжеен бизнес обаче е доставял оръжие на Украйна още преди началото на конфликта, избягвайки пряката продажба, посочва EURACTIV. Само през миналата година България е изнесла непряко оръжия за Украйна за поне 1 милиард долара, коментират източници на изданието. 

Българската оръжейна индустрия има рекордни продажби в чужбина, основно в Полша и Румъния, откъдето след това оръжието се изпраща в Украйна. Големите държавни оръжейни заводи в Сопот, Карлово и Казанлък, отчитат 100% ръст на продажбите.

„Българските оръжейни компании не продават директно оръжия и боеприпаси на украински фирми, защото има практика това да се случва по чужди програми“, обяснява пред EURACTIV Велизар Шаламанов, бивш служебен министър на отбраната, бивш председател на Надзорния съвет на Агенцията за комуникация и информация на НАТО и директор в Атлантическия клуб.

„Във Великобритания, САЩ и Полша има програма с добро финансиране. Чрез тази програма се купува необходимото въоръжение за Украйна, тоест парите не са украински, а британски, американски, полски или европейски. Освен това логистиката е важна, а тя се организира основно през Полша и е отговорност на тези фирми, които купуват от българския пазар”, уточнява Шаламанов. Според него, тези и други фактори са довели до един вид „триъгълен подход”, който е изключително полезен (финансово и имиджово) за България, а и за Украйна.

Но практиката на непряк износ за Украйна не се ограничава само в периода на войната. България е един от големите производители на съветски тип оръжие и боеприпаси, които украинската армия използва. Поредицата от диверсии срещу български оръжейни заводи след анексирането на Крим и опитът за убийство на български оръжеен бизнесмен, за което българската прокуратура подозира руските тайни служби, са едно от доказателствата, че България снабдява Украйна с оръжие още преди войната, потвърждават източниците на EURACTIV.

България търгува оръжието си в над 60 държави, основно чрез лицензирани фирми, но както подчертава в интервю от края на януари бившият изпълнителен директор на Държавния военен завод в Сопот Иван Иванов, оръжейният бизнес обича тишината. По този повод Иванов изразява и учудването си, че настоящото служебно правителство непрекъснато говори публично за износа на оръжие, а би трябвало да знае, че това вреди на България и на оръжейния сектор на българската икономика.

Темата нашумя след статия в немския Die Welt и български публикации, в които се посочва, че България изпраща военна помощ на Украйна, включително боеприпаси и въоръжение „по други пътища”, основно през Порша и Румъния.

Цялата публикация на EURACTIV с анализ на политическата активност по темата у нас и спецификацията на изнасяното за Украйна въоръжение можете да прочетете на https://www.euractiv.com/section/politics/news/investigation-bulgaria-indirectly-sent-weapons-to-ukraine/

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: