Земетресенията донесоха нови заплахи за Турция

Земетресенията донесоха нови заплахи за Турция Снимка: wikipedia.org

Турция може да се окаже на прага на нова инфлационна криза, съобщава агенция Bloomberg

Към това могат да приведат огромните раозхди на Анкара за отстраняване на последствията от февруарските земетресения, които станаха най-разрушителните на тази територия за последните сто години.. 

Агенцията отбелязва, че през последните три месеца инфлацията в Турция е намалявала: през февруари показателят е бил 55,7% годишно. Миналата 2022 г. стана антирекордна година за страната от 1998 г. насам: годишната инфлацията беше 85%. Не всичко обаче е толкова розово: ситуацията може да се промени под въздействието на два фактора.

Първо, инфлацията може да бъде ускорена от изявлението на президента на страната Реджеп Ердоган относно бързото възстановяване на засегнатите от катаклизма райони и отделянето за тези цели на около 100 милиарда турски лири (над 5 милиарда щатски долара) за изплащане на компенсации и оказване на спешна помощ на пострадалите.

Вторият фактор е понижаването от Централната банка на Турция на базовите процентни ставки от 9 на 8,5 процента годишно. Това беше направено, за да съживи икономиката на страната. Основната заплаха за повишаването на цените са хранителните продукти. Това се дължи на усложнението на логистичните доставки на храна поради земетресението. 

Според прогнозите на анализатори на Световната банка, стихията е причинила щети за 34,2 милиарда долара, а за възстановяването на инфраструктурата и осигуряването на жилища за населението ще трябва да се инвестира поне два пъти повече.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: