Земетресения с магнитуд 7,8 по Рихтер удариха Турция и Сирия, има разрушения и жертви

Земетресения с магнитуд 7,8 по Рихтер удариха Турция и Сирия, има разрушения и жертви

Земетресение с магнитуд 7,8 по скалата на Рихтер е станало близо до град Газиантеп с население над 1 милион души в Южна Турция

Според Европейско-средиземноморския сеизмологичен център епицентърът е бил на 37 км от селището на дълбочина 10 км, последван от поне шест вторични труса с магнитуд над 6, както и земетресения на границата със Сирия.

В няколко турски и сирийски града са се срутили сгради, включително многоетажни,  под развалините има хора, има и загинали.

Земетресението, според Европейско-средиземноморския сеизмологичен център, е станало в 03:17 часа. Около 10 минути по-късно е регистриран нов трус с магнитуд 6,3 - огнището се намира на 37 км от град Османие (повече от 200 хиляди души, Южна Турция) на дълбочина 10 км.

Турското министерство на извънредните ситуации дава други данни. По негови наблюдения земетресение с магнитуд 7,4 по Рихтер е станало в 03:17 ч. в района на Пазарджик в провинция Кахраманмараш (около 400 хил. души, Югоизточна Турция) на дълбочина 7 км.

Трусовете са усетени в няколко региона - Адана, Анкара, Анталия, Газиантеп, Кайсери, Мерсин, Трабзон, Урфа. Според турските власти е имало няколко вторични труса.

Какви са последствията от земетресението?

    в провинция Османие най-малко петима са загинали, 34 сгради се срутиха;
    в провинция Шанлъурфа най-малко 16 сгради са се срутили, известни са 12 смъртни случая;
    осеметажна сграда се е срутила в провинция Диарбекир;
    17-етажна сграда се е срутила в град Адана.

В Сирия осеметажна сграда в град Хама се е срутила в резултат на земетресението. Спасители разчистват развалините. Според агенция SANA разрушения има и в Латакия. Телевизионният канал Suriya съобщава за множеството разрушени сгради в кварталите на Алепо, включително Фардус, Салахетдин и Бустан ал-Каср.

Снимки: Анадолска агенция

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: