В ЕС няма енергиен дефицит, потребителите плащат повече: кой е виновен?

В ЕС няма енергиен дефицит, потребителите плащат повече: кой е виновен? Снимка: https://pixabay.com/

Нито недостигът на енергия, нито прекъсванията на електрозахранването в Европейския съюз тази зима, от които толкова се опасяваха експертите, не се случиха

Но европейските потребители и компании са изправени пред рязко увеличение на сметките. Днес не е лесно да се разбере откъде идва паниката, според Патрис Жофрон, професор по икономика в университета Дофин в Париж, директор на Центъра за геополитика на енергията и суровините.

    Може да се гарантира, че запасите от газ в Европа в края на тази зима са на много високо ниво.

Патрис Жофрон
Директор на Центъра за геополитика на енергетиката и суровините

Миналата година донесе рекордни печалби за енергийните компании: британската Centrica утрои резултатите си през 2022 г., най-голямата испанска петролна компания Repsol ги увеличи със 70%, Naturgy спечели 36% повече от предходната година Общо петте най-големи енергийни компании спечелиха $150 милиарда чиста печалба. Това не се отрази на положението на европейските семейства, частния и средния бизнес, чиито сметки за електроенергия се увеличиха драстично.

    Това повдига въпроса, да речем, за разликата между законността и легитимността на такива доходи в един доста труден период от европейската история.

Патрис Гефрон
Директор на Центъра за геополитика на енергетиката и суровините

Според друг експерт, интервюиран от Euronews, цените ще останат високи и през 2023 г. Освен това в случая с газа това не може да се обясни с продажната цена в Съединените щати, а по-скоро със спекулативни надценки при препродажба в Европа, каза Ан-Софи Корбо, научен сътрудник в Центъра за глобална енергийна политика към Колумбийския университет към Школата по международни и обществени въпроси.

    Ако купуваме на ниски цени и продаваме на високи, печалбите неизбежно се покачват. Американските компании, които изнасят втечнен природен газ, го продават на изхода на терминала. Така че компанията, подписала договора за този газ, плаща на цена, индексирана спрямо  потребителските цени в САЩ. След това тази компания може да заложи всеки марж между цената на изхода на терминалите в САЩ и доставната цена на европейския пазар.

Ан Софи Корбо
Център за глобална енергийна политика на Колумбийския университет

Според експерти през 2023 г. са възможни нови скокове, тъй като войната в Украйна далеч не е приключила. Въпреки несигурността Организацията на страните износителки на петрол не очаква спад в търсенето, а напротив, прогнозира неговия ръст.

Euronews

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: