В Meta планират още съкращения на персонал

В Meta планират още съкращения на персонал Снимка: dailyhive.com

Както припомня The Washington Post, през ноември Марк Зукърбърг увери служителите си, че не планира допълнително намаляване на персонала

Тогава Meta съкрати 11 000 работни места – приблизително 13% от работната си сила, за да „сведе до минимум шанса да се наложи да прави големи съкращения в обозримо бъдеще“. Но според източник на The Washington Post, на висшите мениджъри, отделите по човешки ресурси, юристите и финансовите експерти вече е наредено да изготвят планове за „намаляване на йерархията в усилията за реорганизация и съкращаване”, което ще засегне хиляди служители.

Идеите са някои лидери да сменят високото си ниво с по-ниско, а други да контролират повече служители. Очаква се и вълна от напускания след преобразуването на редица работни места. Някои проекти ще се ограничат, което по подразбиране означава съкращения. Процесът, насочен към подразделенията на Meta по целия свят, може да не се случи за един ден, но вероятно ще се осъществи през следващите месеци.

Говорителят на Meta Дейв Арнолд отказа коментар, но насочи The Washington Post към предишни изявления на Зукърбърг, който казва, че компанията навлиза в „година на ефективността” и обещава на инвеститорите, че ще ускори вземането на решения и ще намали средния ръководен персонал.

Според източниците на The Washington Post, лидерите на Meta ценят преди всичко най-евтините начини за изпълнение на най-необходимите задачи. Очаква се съкращенията да засегнат най-силно служителите на неинженерни длъжности, като ръководството ще обоснове намаляването на екипите с множество фактори като рейтинги, задължения и компенсации.

По-рано този месец Meta отчете  спад на приходите за трето поредно тримесечие, което иска да реши със съкращения и пренареждайки своите топ-мениджъри. В същата посока е и новата платена абонаментна услуга, която Зукърбърг предложи в неделя: за верификация и поддръжка на акаунтите, потребителите да плащат $11,99 или $14,99 на месец. „Пробният период” на услугата ще започне тази седмица в Австралия и Нова Зеландия.

Междувременно все още разработваната метавселена на Meta продължава да губи пари, а слушалките Quest също може да се окажат на загуба, предвид силната конкуренция на Apple, които обявиха, че скоро ще предложат подобно устройство. Най-новите планове на Meta са в духа на „епидемията” за икономии, обхванала технологичния сектор, където през последните месеци бяха съкратени десетки хиляди работни места. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: