Гражданство, имоти, санкции

Гражданство, имоти, санкции Снимка: theins.ru

Бившият президент на Международната федерация по хокей в периода 1994 – 2021 г. Рене Фазел получи руски паспорт и 54% дял в селскостопанска компания, която отглежда ябълки.

В последната година от управлението си на хокейната федерация, Фазел упорито се съпротивляваше на решението да се измести световния шампионат от Беларус заради „глупавата ситуация с изборите”, определяйки по този начин непризнатите от много страни изборни резултати, чрез които Александър Лукашенко узурпира властта. 

В крайна сметка Фазел отстъпи с обяснението, че думата на спонсорите е закон, предвид категоричния отказ на генералния спонсор - чешката компания Škoda - да финансира турнира, ако се проведе в Беларус.

Към друго решение очевидно се насочва бившата съпруга на Владимир Путин.  Людмила Путина, понастоящем - Очеретная и съпругът ѝ Артур Очеретний спешно продават имотите си в Испания, съобщава El Mundo. 

Според  изданието, намеренията на Людмила и Артур Очеретни са продиктувани от опасението да не попаднат под санкциите на ЕС, в чиито санкционни списъци за сега не са включени. Двамата са обявили за продажба апартамент от над 200 кв. м и двойно по-голяма къща в елитния жилищен комплекс Lomas del Rey в Марбея, Южна Испания, на обща стойност около € 2.2 милиона. 

5 factors that influence the value of real estate in Marbella.
Затворен комплекс в Марбея, снимка - investhome.es

Според El Mundo апартаментът е обитаван, а на прилежащото му паркомясто е паркирано луксозно BMW. В къщата с четири спални, четири бани, подово отопление и изглед към басейни и палми, изглежда не живее никой. Артур Очеретний е закупил апартамента през 2011 г., а къщата - три години по-късно.

През 2013 г. Испания одобри закон, според който започва да издава разрешение за пребиваване на тези, които са инвестирали поне половин милион евро в недвижими имоти. Така наречената ​​"Златна виза" позволява на своя притежател, съпругата и децата му да се движат свободно из всички страни от Шенген.

El Confidencial се свърза с испанското външно министерство, за да разбере дали бившата госпожа Путина и настоящият ѝ съпруг са кандидатствали за разрешение за пребиваване, но в съответствие със закона за защита на личните данни, такава информация не се предоставя.

Същевременно, другата дама, с която се свързва името на руския президент – бившата състезателка по художествена гимнастика и олимпийска шампионка Алина Кабаева, е в санкционния списък на шестия пакет санкции от юни 2022 г. Според Wall Street Journal, вила в Швейцария, предложена в същия период за продажба на цена от около $ 75 милиона, е била ползвана от Кабаева и децата ѝ, чийто живот е обгърнат в тайна, а само се предполага, че са три. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: