Руски посланик нарече отказа на Сърбия от санкции героично поведение

Руски посланик нарече отказа на Сърбия от санкции героично поведение Снимка: fotolia.com/ Mikhail Markovskiy

Посланикът на Русия Боцан Харченко: отказът на Сърбия от санкциите е героично поведение

"Отказът на Сърбия начело с президента на републиката Александър Вучич да подкрепи въведените от Запада антируски санкции е "героично поведение", което високо се оценява в Москва, заяви посланикът на Русия Александър Боцан-Харченко, отговаряйки в интервю за изданието "Вечерни новости" на въпроса, има ли в Русия разбиране за "жертвата, която прави Сърбия чрез отказа от санкциите".

"Може би "жертва" е твърде силен израз, поне в руския език. Във всеки случай има разбиране, че ситуацията е много тежка за Сърбия. Прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков преди няколко дни отново повтори, че има разбиране във връзка с невероятния натиск върху Сърбия. Ние много високо ценим, бих казал, и героичното поведение на президента на Сърбия по този въпрос", казва дипломатът.

Той отбелязва също така, че е необходимо да се погледне по-широко на картината и да се видят възможностите за продължаване на сътрудничеството между Сърбия и Русия в енергетиката и други сфери.

"От края на февруари миналата година в ситуация на западните санкции, които Сърбия не подкрепи, руските железници успяха да завършат проект в участъците от жп линията Белград-Нови Сад, осигурено е стабилно снабдяване с газ, петролната индустрия на Сърбия (НИС, 56,15% собственост на компании от групата" Газпром") работи по най-добрия начин и показва най-добрите резултати през последните няколко години, очакваме продължаването на развитието й като една от най-големите компании в Сърбия и региона", допълва Боцан Харченко.

По-рано президентът на Сърбия Александър Вучич заяви, че не знае колко още ще могат да издържат властите на страната без въвеждането на санкции по отношение на Русия, но ще се постараят да издържат колкото се може по-дълго.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: