TikTok разби голяма руска пропагандна мрежа

TikTok разби голяма руска пропагандна мрежа Снимка: businessinsider.es

Китайската платформа идентифицира и блокира над 1700 фалшиви акаунта, разпространяващи руска пропаганда и дезинформация за войната в Украйна.

Позовавайки се на изявление на компанията, Bloomberg съобщава, че мрежата, базирана в Русия, е била насочена предимно към европейски потребители в Германия, Италия и Великобритания. Армията тролове, с акаунти, „маскирани” като европейски, са атакували потребителите в тези страни с антиукраинска пропаганда, привличайки от юли до септември 2022 г. около 133 500 абоната. 

В доклада на TikTok се съобщава още, че фалшивите потребители са използвали синтезирана реч, за да „говорят“ на езиците на своите целеви аудитории.

TikTok блокира и мрежа в Грузия, разпространявала пропаганда сред рускоезични потребители, главно в Казахстан, Беларус и Украйна. Над 300 фалшиви акаунта, които се представяли за новинарски издания, разпространявали проруска информация, примамвайки потребителите да обсъждат войната в Украйна.

„Ще виждаме все повече и повече кампании като тази, особено с напредването на изкуствения интелект“, смята Кати Харбат, главен изпълнителен директор на Anchor Change и бивш директор по обществената политика във Facebook. Тя казва, че това е обратната страна на напредъка в технологиите - подобни кампании се откриват все по-трудно, а разпространяваната от тях информация изглежда все по-правдоподобна за целевата аудитория.

На 6 март миналата година от TikTok обявиха, че няма да поддържат дейността си в Русия, припомня The Moscow Times. TikTok обясниха решението си със законите срещу „дискредитиране и фалшиви новини за руската армия“, чието нарушение предвижда глоби до 1.5 милиона рубли и до 15 години затвор

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: