Интернет троловете ще бъдат „ловени" с помощта на изкуствен интелект

Интернет троловете ще бъдат „ловени" с помощта на изкуствен интелект Снимка: pixabay

Изследователи от САЩ представиха модел на изкуствен интелект (ИИ), който може самостоятелно да намира съобщения от интернет тролове. Точността му е 91%.

Изследователите разработили автоматизирана система за машинно обучение, вид изкуствен интелект (ИИ), който може да намира съобщения от интернет тролове въз основа на тяхното съдържание. За да работи, не се изисква човешка намеса.

Екипът отбелязва, че техният подход се различава от обикновеното откриване на бот - операцията е много по-сложна. Моделът отчита обема на публикациите, тяхното съдържание и ключови думи. С течение на времето изгражда примерен шаблон за тролове и намира публикациите по-ефективно.

В списание Science Advances учените отбелязаха, че са тествали своя модел в четири социални мрежи. Те анализирали публикации от декември 2015 г. до декември 2018 г., както и от юли 2015 г. до декември 2016 г. - периоди, в които „троловете се опитват да повлияят на резултатите от изборите в САЩ“.

След обучението на системата по подмножество от данни, екипът забелязал, че ИИ не само може да намира публикации на тролове, но и да определя йерархията им, както и да намира техни акаунти в други социални мрежи. Въпреки това в някои случаи, когато троловете не използват единен скрипт, моделът не успява да ги намери.

Екипът открил и разлики в представянето според езика - например дейността на китайските тролове е по-лесна за забелязване от троловете от Русия. Моделът успял да идентифицира венецуелските тролове с точност 99%.

Средната оценка за работата на ИИ била 90-91% ефективност. Изследователите обаче са уверени, че ще подобрят този резултат през следващите месеци.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: