Във Финландия стачкуват служителите в хипермаркетите

Във Финландия стачкуват служителите в хипермаркетите Снимка: https://pixabay.com/

Във Финландия започна стачка на работниците в сферата на търговията дребно, която трябва да продължи три дни, до сутринта на 11 февруари

Стачкуващите настояват за по-добри условия на труд, съобщават финландските медии.

Възникна трудов спор между Търговската асоциация, представляваща работодателите, и Синдиката на работниците в сферата на услугите. Все още не са успели да се разберат.

Служителите на хипермаркетите на веригите Kesko и S-ryhmä в цялата страна ще стачкуват, обектите на тези вериги ще бъдат затворени в дните на акцията.

Пазарите в някои градове, регионалните терминали на логистичните услуги на Kesko също не работят. Работници от веригите K-Citymarket, Prisma и Lidl също стачкуват, става ясно от списък на уебсайта на синдиката.

Някои магазини решиха да работят тези дни, твърдят журналисти. Техни представители казват, че не виждат ажиотаж от страна на купувачите, но предупреждават, че опашките може да са по-дълги от обикновено.

Ако страните не се споразумеят, следващата стачка ще се проведе на 16-18 февруари, когато ще бъдат затворени 415 магазина във Финландия.

Предполага се, че тогава ще стачкуват 26 000 работници.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: