ЕК с първа стъпка към създаването на трибунал за военните престъпления на Русия

ЕК с първа стъпка към създаването на трибунал за военните престъпления на Русия Снимка: president.gov.ua

„Русия трябва да отговаря в съда за отвратителните си престъпления“, каза вчера председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен на пресконференция с украинския президент Володимир Зеленски в Киев

Тя посочи, че прокурори от ЕС и Украйна, както и Международният наказателен съд (International Criminal Court, ICC), вече събират доказателства, а ICC разглежда конкретни случаи. 

„Обявявам, че като първа стъпка, в Хага ще бъде създаден международен център за преследване на Русия за престъплението „Агресия срещу Украйна”. Този център ще координира събирането на доказателства като част от съвместния разследващ екип и с подкрепата на Eurojust“, каза фон дер Лайен. В състав прокурори, съдии и полицейски служители, представители на всяка държава от ЕС, агенция Eurojust разследва съдебни дела за трансгранична и организирана престъпност

Фон дер Лайен пристигна в Киев с други еврокомисари, за да обсъдят въпроси на икономическото сътрудничество и интеграцията. Тя каза още, че десетият пакет от санкции срещу Русия ще бъде готов до първата годишнина от инвазията - 24 февруари, а ЕК обсъжда с партньорите си как да използва блокираните държавни активи на Русия, за да помогне на Украйна.

The Moscow Times припомня, че ООН определя като акт на агресия действията на една страна срещу друга, в т.ч. нахлуване или въоръжено нападение, всяка военна окупация или анексиране със сила, бомбардиране и използване на каквото и да е оръжие, блокада на пристанищата или бреговете, както и нападение срещу сухопътните, морските или въздушните сили.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: