Корабът, разливащ тонове петрол на о-в Мавриций, се разпада

Корабът, разливащ тонове петрол на о-в Мавриций, се разпада Снимка: Eric Villars via AP

Японски кораб удари риф около о-в Мавриций, а от кораба са изтекли около 1000 тона нефт.
Корабокруширал японски кораб, който изля тонове петрол в близост до защитени територии в Индийския океан край остров Мавриций, се раздели на две части, а останалото гориво се разпространява в тюркоазените води на океана. 
Товарният кораб удря коралов риф край Мавриций на 25 юли, а корпусът му започва да се напуква след дни на блъскащи се в него вълни. Около 1000 тона гориво започват да изтичат на 6 август, поставяйки защитен морски парк с горски мангрови гори и застрашени видове под голяма опасност. Бяха публикувани снимки в социалните медии от официалното почистване, показващи кораба MV Wakashio, разделен на две части. На мястото са поставени нефтени бариери, а наблизо има и кораб със скимери.

Мавриций обяви извънредно положение с опасност за околната среда миналата седмица, а спасителните екипажи изпомпват останалите 3000 тона нефт от кораба, тъй като групите за екологична помощ предупреждават, че щетите по кораловите рифове и незасегнатите крайбрежни райони могат да бъдат необратими.
Междувременно японският министър на околната среда Шинджиро Коидзуми заяви, че Токио планира да изпрати екип от служители от министерството и други специалисти в Мавриций за оценка на щетите от нефтения разлив.


Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: