Вече не сме най-корумпираната държава в ЕС

Вече не сме най-корумпираната държава в ЕС Снимка: marcumllp.com

Според публикувания Индекс за възприемчивост към корупцията за 2022 г. на Transparency International, това място вече заема Унгария.

От общо 180 държави, страната, управлявана от Виктор Орбан, е класирана на 77-ма позиция, заедно с Буркина Фасо, Кувейт, Соломоновите острови, Тимор-Лесте и Тринидад и Тобаго.

В предишната класация България беше на 78-мо място, докато сега е „дръпнала” с четири пункта и вече сме „само” на 72-ра позиция, далеч зад страните от бившия източен блок, сред които води Естония (14), следвана от Литва (33), Латвия (39), Чехия и Словения (41), Полша (45), Словакия (49), Хърватия (57), Румъния (63) и Черна Гора (65). 

Новите държави със статут на кандидати за членство в ЕС са още по-надолу в списъка - Република Северна Македония (85), Молдова (91), Босна и Херцеговина (110) и Украйна (116). 

Унгарското правителство обяви Индекса на Transparency International за „пристрастен и политически мотивиран”, отбелязва Bloomberg – вероятно заради забавянето на възстановителните фондове, обещани на Будапеща от ЕС. 

Сред причините, наред с редица неизпълнени изисквания, е и високото ниво на корупция, въпреки създаденият през 2022 г. от унгарското правителство независим орган за борба с подкупите. От 2010 г. насам, когато настоящият унгарски премиер Виктор Орбан се върна във власта, страната тръгна надолу в списъка,  отстъпвайки вече с 24 позиции.

В новата класация на Transparency International, Русия е с едно място по-назад от 2021 г. и вече дели 137-ма позиция с Мали и Парагвай, докато Дания, Финландия и Нова Зеландия са определени за най-малко податливи на корупция в света. Класацията завършват Венецуела, Южен Судан, Сирия и Сомалия.

Индексът за възприемчивост към корупцията (https://www.transparency.org/en/cpi/2022) се съставя ежегодно от 1995 г. насам и измерва нивото на корупция в публичния сектор в различните страни. Класацията се определя прозрачно, на базата на анкети, проведени сред експерти и в бизнес средите.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: