САЩ и Европа се опасяват от терористични атаки срещу гражданите им в Турция

САЩ и Европа се опасяват от терористични атаки срещу гражданите им в Турция Снимка: middleeasteye.net

От своя страна, днес Анкара също предупреди своите граждани за "възможни ислямофобски, ксенофобски и расистки атаки" в Съединените щати и европейските страни.

В две отделни препоръки за пътуване, турското външно министерство съветва своите граждани в САЩ и Европа „да действат спокойно пред лицето на възможен ксенофобски и расистки тормоз и атаки“ и да „стоят далеч от райони, където демонстрациите могат да се засилят“, съобщава Reuters. Последните свидетелства за "антиислямските и расистки действия" отразяват опасните измерения на религиозна нетърпимост и омраза в Европа, се каза в изявление на министерството.

Няколко посолства в Анкара, включително тези на САЩ, Германия, Франция и Италия, пуснаха вчера предупреждения за сигурността на своите граждани в Турция, отбелязвайки „възможни ответни атаки от терористи срещу места за поклонение“. Шведското външно министерство днес също посъветва своите граждани в Турция да избягват тълпи и демонстрации. 

Това са последствията от инцидента преди седмица, когато по време на кюрдски протест близо до турското посолство в Стокхолм, крайнодесен политик изгори Корана, засилвайки напрежението между Турция и Швеция. Анкара остро осъди демонстрацията, а Швеция се отдалечи от надеждите, че Турция ще подкрепи кандидатурата ѝ за НАТО. 

По-късно шведските власти установиха, че разрешението за митинга и разноските по провеждането му са поети от местен журналист, работил дълго като кореспондент на руския телевизионен канал Russia Today (RT). Мнозина смятат, че създалата се напрегната обстановка може да разсее общественото внимание от проблемите между Москва и Анкара, свързани с тежките обвинения и присъди срещу кримски татари, които Русия съди за политическата им дейност, а  Турция смята за свои братя по кръв. 

Ситуациата отново повдигна и дискусията дали Турция е готова за международния туризъм, към който се стреми.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: