Израелският институт по стандартизация предупреди за опасни излъчвания в електромобилите

Израелският институт по стандартизация предупреди за опасни излъчвания в електромобилите

Електрическите превозни средства изпускат ли електромагнитно излъчване в количества, които могат да застрашат здравето на пътниците?

Въпросът стана по-актуален тази седмица, след като Министерството на финансите на Израел обяви, че държавата вече няма да купува превозни средства с бензинови или дизелови двигатели и ще прехвърли целия си автопарк от около 15 000 държавни превозни средства на електрическо задвижване до 2025 г.

Електрическите превозни средства ще се използват от  министри, ръководители на правителствени министерства и други високопоставени служители, а също така ще бъдат предоставени на затворническата служба и противопожарните служби.

Сега има опасения, че хората, които трябва да се возят в тях, трябва да започнат да се притесняват, тъй като според Института за безопасност и стандарти нивата на експозиция в електрическите превозни средства могат да достигнат десетки милигауси, докато препоръките призовават за ограничаване на експозицията до максимум 4 милигауса. милигаус на ден.

От института допълват, че производителите на автомобили не публикуват данни за радиационните измервания в автомобилите и потребителят не знае какво е нивото на облъчване във всеки от моделите.

Д-р Амнон Дувдувани, ръководител на направлението за нейонизиращия лъчение в Института за сигурност и правни въпроси, обяснява:

„Магнитните полета, на които са изложени пътниците в електрическите и хибридните превозни средства, са по-големи от тези в превозните средства, задвижвани с бензин. Различни проучвания установиха приблизително двукратно увеличение на случаите на рак на кръвта като ювенилна левкемия  след продължителна експозиция над 3-4 милигауса".

Въз основа на това определение в Израел беше публикувана препоръка за намаляване на експозицията от електрическата мрежа до по-малко от 4 милигауса средно на ден.

mignews.com

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: