Намаляват „приятелските” държави около Русия

Намаляват „приятелските” държави около Русия Снимка: almendron.com

Руският президент Владимир Путин обича да декларира стратегическите си партньорства със страните, неосъдили категорично войната в Украйна, но лидерите им все повече се съмняват в трезвостта на неговите решения.

Турция подкрепя пълното изтегляне на руските войски от Украйна до границите им от 1991 г. заяви външният министър на страната Мевлют Чавушоглу по време на посещението си в Република Южна Африка, съобщава Anadolu Agency. 

Първият турски дипломат подчерта, че след като Русия казва, че е готова за мирни преговори, то те трябва да се водят, съобразно десетте условия, поставени от Володимир Зеленски, в т.ч. прекратяване на военните действия, прилагане на Устава на ООН и възстановяване на териториалната цялост на Украйна до границите от 1991 г., освобождаване на всички затворници и депортирани, трибунал за виновните за агресията, обезщетения за щетите и гаранции за сигурността на Украйна, вкл. радиационна, ядрена, продоволствена и енергийна.

„Вярваме, че тази война ще приключи на масата за преговори и колкото по-скоро, толкова по-добре“, каза Чавушоглу. Той подчерта, че Турция работи за прекратяване на огъня и траен мир от самото начало на войната.

Китай смята, че е възможно Русия да не постигне победа над Украйна и да излезе от конфликта като незначителна, политически и дипломатически слаба държава, пише Financial Times (FT), позовавайки се на китайски официални лица.

Според тях, Владимир Путин не е предупредил Си Дзинпин за намерението си да нахлуе в Украйна, а дни преди войната само е отбелязал пред китайския лидер, че може да вземе „мерки”, ако Киев атакува руска територия и провокира хуманитарна криза. 

Източниците на FT казват, че това е било прието само като опция за частична въоръжена намеса, а висш китайски служител, пожелал анонимност, обяснява, че „Китай не разбира Русия”, въвлякла се във война по решението на „много малка група хора“.

Сега Китай иска да намали напрежението със Запада, да укрепи позициите си в Европа, да се намеси като миротворец и да участва в следвоенното възстановяване на Украйна, твърдят източниците на FT. ЕС остава най-големият търговски партньор на Китай, докато Русия дори не влиза в топ 10 на основните експортни пазари за китайските компании, посочва FT.

Армения отказа военни учения на територията си през 2023 г. с участието на страните от Организацията на договора за колективна сигурност (Русия, Беларус, Армения, Киргизстан, Казахстан и Таджикистан). Според арменския премиер Никол Пашинян, цитиран от „Интерфакс”, военни учения тази година биха били нецелесъобразни. Армения не подписа и заключителната декларация от последната среща на ОДКС в Еревен на 23 ноември миналата година, а само преди дни Пашинян обвини руските миротворци, че не изпълняват задачите си в Нагорни Карабах. 

Позовавайки се на източници в Министерството на петрола и промишлеността, Telegraph India информира, че правителството на Индия обсъжда възможността да се съобрази с ценовия таван на руския петрол. Това може да стане ако Русия вдигне цената му над $ 60 за барел или при риск от вторични санкции.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: