У дома или в чужбина?

У дома или в чужбина?

Къде е най-скъпо да живеете, ако изберете да работите в чужда държава

Ако сте експат, т.е., работите извън страната си, най-скъпо ще ви струва да живеете в Хонконг, Цюрих или Женева.

Така е според Еuronews, като новинарската агенция се позовава на годишния доклад на консултантската фирма Mercer „Проучване на разходите за живот през 2022 г.” 

Хонконг за четвърти път в последните пет години е класиран като най-скъпият град в света за експати, следван от четири швейцарски града: Цюрих, Женева, Базел и Берн. В първата десятка следват Тел Авив (Израел), Ню Йорк (САЩ), градът-държава Сингапур в Югоизточна Азия, Токио (Япония) и Пекин (Китай).

Класацията завършва Анкара, столицата на Турция, заела 227-ма позиция като най-достъпно място за живот в света за чужденци.

Ако сте в Европа и търсите по-евтин град за живеене, погледнете на изток. Преди Анкара са Бишкек в Киргизстан (226-то място), Душанбе в Таджикистан (225-ти),  Исламабад (224) и Карачи (223) в Пакистан. 

От скандинавските страни столицата на Дания Копенхаген е най-скъпият град за експати и се подрежда на 11-то място в световната ранг-листа, докато шведската столица Стокхолм е най-достъпна, заемайки през 2022 г. 87-ма позиция.

Важно е обаче къде разходите за живот отговарят на качеството на живот. В челната петица и по разходи, и по качество на живот са Цюрих и Женева. Докладът на Mercer стига до заключението, че скъпите градове с по-високо качество на живот обикновено са и по-екологични. 

Можете обаче да откриете своята късметлийска ниша с най-евтин, но най-качествен живот, във Ванкувър и Торонто (Канада), Стокхолм (Швеция), Лисабон (Португалия) и Франкфурт (Германия).

От друга страна, анализаторите на Mercer стигат до извода, че Хонконг, който предлага най-високи разходи на живот, е далече от стандартите за високо качество на жизнените условия. 

Класацията на градовете за разходите за живот на Mercer се основава на собствено проучване на групата, което се провежда два пъти годишно и обхваща над 400 града по света.

Проучването подчертава ключови икономически показатели като валутните колебания, инфлацията и ценовата нестабилност на разходите за настаняване и пребиваване.

Анализът отразява цените на над 200 артикула от категории като жилищни услуги, лични грижи, отдих и развлечения, транспорт, алкохол и тютюневи изделия.

Както в повечето жизнени аспекти през последните две години, разходите за живот за 2022 г. са значително повлияни от COVID-пандемията и войната в Украйна – две събития от глобално значение, които подхраниха главоломно нарастващата инфлация и нестабилността на пазарите.

Според последни данни, публикувани миналия петък от статистическата агенция на ЕС Евростат, годишната инфлация в 19-те страни от еврозоната през юни е достигнала рекордните 8,6%, надхвърляйки 8,1%, регистрирани през май. Данните на Евростат се публикуват на шестмесечие.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: