Седем невероятни събития от 2022 г., които може да сте пропуснали

Седем невероятни събития от 2022 г., които може да сте пропуснали Снимка: ctvnews.ca

С историите за смърт, войни, насилие и престъпления, за мнозина е непосилно да четат ежедневните новини.

Може и да е добре за психиката им, но означава, че пропускат и добрите новини – поне седем за 2022 г.

Смъртността от рак продължава да намалява в САЩ, Европа, Канада и Япония. Благодарение на напредъка в медицинската технология, ранното откриване и лечение, хората оцеляват след тежката диагноза. Руанда е на път да стане първата страна, елиминирала напълно рака на маточната шийка чрез разработване на успешна програма за HPV ваксинация и ранни тествания.

Ново лекарство за Алцхаймер дава лъч надежда за засегнатите. Lecanemab е експериментален медикамент, който значително забавя когнитивните нарушения при пациенти, диагностицирани с Алцхаймер. От 1800 души в ранен стадий на Алцхаймер, лекуваните с леканемаб показват с 27% по-малко влошаване на паметта или мисленето.

Някои изчезващи животински видове увеличиха популацията си. Данни от проучвания в цяла Африка показват, че популацията на жирафи е с 20% по-висока, отколкото през 2015 г. Броят на дивите тигри в световен мащаб е скочил с около 40%, гепардите се завърнаха в Индия след повече от 60 години, а носорозите - в Мозамбик, след 40 години. 

Докато САЩ ограничи абортите, някои страни утвърдиха това право за жените. През 2022 г Колумбия и Сан Марино декриминализираха аборта, а Върховният съд на Индия потвърди правото на избор на неомъжените жени дали да станат майки. Националното събрание на Франция прие законопроект, който запазва това право. До 2023 г. Финландия планира да направи абортите законни и безплатни.

В САЩ мъжете и жените футболисти вече ще получават еднакво заплащане. Американската футболна федерация обяви, че е „100% ангажирана“ с изравнените възнажраждения както за мъжките, така и за женските национални футболни отбори. Решението дойде след призив на американски футболистки.

Тази година хората за първи път видяха части от Вселената. Телескопът James Webb засне невиждани досега галактики в райони от Космоса, които оставаха скрити за астрономите. Първите пълноцветни изображения на тези места привлякоха вниманието на света тази година с невероятните си детайли и космическа красота.

В глобален план обезлесяването намалява. Непал, Индия и Шотландия съобщиха за значително възстановяване на горите си, а изборът на Луис Инасио Лула да Силва като следващ президент на Бразилия, може да означава и обрат в съдбата на тропическите джунгли в Амазония, известни като „белите дробове” на планетата. 

Така че, гледайте по-ведро напред, търсете доброто и се борете за него.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: