Може ли онлайн търговецът да откаже възстановяване на сумата след отказ на стоката

Може ли онлайн търговецът да откаже възстановяване на сумата след отказ на стоката Снимка: piqsels.com

Правото на отказ от онлайн покупка е безусловно - не е нужно да посочваме каквото и да е обяснение,

Хубавото е, че можем да върнем повечето стоки, които сме си купили онлайн за Коледа и Нова година в законоустановения 14-дневен срок. За тези групи продукти, за които правото на отказ не се прилага, търговецът трябва предварително да ни е уведомил, че нямаме такава опция

Това обясни по телевизия Bulgaria ON AIR Габриела Руменова от платформата "Ние, потребителите" след голямото пазаруване за празниците и рамяната на подаръци. 

В студиото на "България сутрин“ тя поясни, че правото на отказ от онлайн покупка е безусловно - не е нужно да посочваме каквото и да е обяснение, но не трябва да сме използвали стоките. Процедурата за упражняване правото на отказ е до 14 дни от доставката да уведомим търговеца за желанието си да развалим договора, като е добре да го направим писмено, за да имаме доказатлества, че е в срок и надлежно. 

Най-добре е чрез т.нар. стандартен формуляр за отказ. „Търговецът е длъжен по закон да го предостави най-късно с изпращането на покупката, но в практиката имаме и случаи, в които не го прави. Заради това преди месец от платформата „Ние, потребителите“ предоставихме образец на такъв формуляр, който може да бъде използван", каза още Руменова. След това до 14 дни трбява да върнем покупката на търговеца и да имаме доказателство за това. 

На въпрос на водещия може ли е-магазинът да откаже да върне парите и да предложи ваучер или замяна експертът обясни, че законът задължава търговеца да възстанови заплатената от потребителя сума, но може да поиска от него да поеме куриерските разходи по връщането на стоката, ако предварително го е обявил. 

Руменова припомни, че отговорността пратката да пристигне в срок е изцяло на онлайн магазина и не може потребителят да бъде пренасочван към куриера. "Ако до 30 дни не ни доставят стоката - имаме право да не я приемем и не дължим нищо“, разясни тя. 

Сигурно в двата работни дни ще има доста хора, които ще очакват да получат своите пратки. Колкото и да е голяма опашката и да недоволстват хората, да отворят кутията и да видят какво има вътре. Да огледат за външни несъответствия или ако се предполага, че продуктът има някакма функционалност, да я изпробват. Най-лесният начин е да откажат приемането, вместо да влязат в спиралата на рекламацията“, посочи Руменова в отговор на въпроса какви са правата ни и същата ли е процедурата, ако някоя от закупените за празниците стоки има някакъв дефект. 

Специалистът добави, че срокът за рекламация е до две години от закупуването, но обикновено търговецът предлага ремонт, а това в повечето случаи не устройва потребителите. Затова тя препоръча преди покупката да гледаме дали търговците предлагат опцията "Тест и преглед". „Важно е да обръщаме внимание и на това откога е онлайн магазинът, да не е от съвсем скоро, да има достатъчно информация за търговеца, да има телефон, чрез който може да се свържем, а не просто една форма, през която да поръчаме нещо. Трябва да има доста подробно описание на стоките, които предлагат и на общите условия, при които се извършват продажбите“, подчерта Габриела Руменова. За всяка една покупка трябва да искаме касова бележка и да я пазим.

Не на последно място да знаем, че когато купуваме от физическо лице, нямаме правата, които имаме, когато пазаруваме от истински търговец. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: