СЗО съобщи за недостиг на антибиотици в света

СЗО съобщи за недостиг на антибиотици в света Снимка: pixnio.com

Световната здравна организация алармира да недостиг на антибиотици заради нарастващия брой инфекциозни заболявания

Експертите регистрират недостиг на антибиотици в света поради нарастване броя на инфекциозните заболявания, пише Financial Times, позовавайки се на ръководителя на групата на Световната здравна организация (СЗО) за снабдяване с лекарствени средства и осигуряване на достъп до тях Лиза Хедман.

Така например, 80% от 35-те страни, данни за които събира Световната здравна организация, изпитват недостиг на пеницилинови препарати. В САЩ и Канада се оплакват от недостиг на амоксицилин. Освен това, 25 от 27 държави-членки на ЕС също съобщават за проблема.

За ситуацията в по-бедните или по-малките страни се знае по-малко, отбелязва Хедман. Тези държави могат да пострадат повече, особено ако валутата им се обезцени и им се наложи да купуват лекарства на свободния пазар.

По време на пандемията от коронавирус намаленото търсене на антибиотици и сериозното натоварване на веригите за доставки на медикаменти заставиха производителите на лекарства да намалят производството на антибиотици. Към днешна дата проблемът остава актуален. Доставката на компоненти за производството на лекарства също е затруднена. А повишаването на цените на енергоносителите от своя страна води до намаляване на печалбите на компаниите, произвеждащи лекарства, се казва в материала.

"(Дефицитъът възникна и защото - ред.) страните не очакваха, че респираторните инфекции ще ни ударят толкова силно през първата година без маски", цитира Financial Times думите на Хедман.

По данни на изданието някои американски и европейски фармацевти също така се оплакват от недостиг на обезболяващи лекарства, такива като парацетамол. Това се дължи на увеличеното им търсене поради зимната вълна от грип, респираторен синцитиален вирус и коронавирус. Освен това специалистите са регистрирали недостиг на лекарства за лечение на туберкулоза и кожни инфекции.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: