Голям хаос очаква летищата на Острова по празниците

Голям хаос очаква летищата на Острова по празниците Снимка: Euronews

Граничните служители на Министерството на вътрешните работи на шестте големи летища в Обединеното кралство ще стачкуват от 23 до 26 декември и от 28 до 31 декември, съобщиха световните новинарски агенции.

Около 15 000 работещи в граничните сили, членуващи в Синдиката на работниците от обществените и търговски услуги (PCS) подкрепиха обявяването на стачката миналия месец. Решението им е в резултат на спор за пенсиите и запатите, броя на работните места и съкращенията.

Вчера от синдиката потвърдиха, че на посочените осем дни в периода около Коледа и Нова година членовете му ще напуснат летищата Гетуик, Хийтроу, Манчестър, Бирмингам, Глазгоу и Кардиф. В стачката ще се включат и синдикалните членове от екипа на пристанището в Нюхейвън.

„Опитвахме се от месеци да преговаряме, но бяхме игнорирани“, каза на пресконференция в Лондон Марк Сервотка, генерален секретар на PCS. Той очаква стачките да имат „голям ефект“ и съобщи, че за стачни действия са гласували 86.2% от членовете на PCS, включително „някои от най-нископлатените работници в Обединеното кралство“.

Синдикалистът подчерта, че синдикалните членове 10 години приемат повишение на заплатите под нивото на инфлацията. „Те нямат друг избор”, каза Сервотка и призова всички оперативни служители в граничните сили да се присъединят към стачката. Според него, стачните действия ще ескалират.

Министерството на вътрешните работи съобщи, че за пътници с биометрични паспорти, услугата eGates ще продължи да работи. Това засяга британски граждани или граждани на ЕС, Австралия, Канада, Исландия, Япония, Лихтенщайн, Нова Зеландия, Норвегия, Сингапур, Южна Корея, Швейцария или САЩ. Деца на възраст от 12 до 17 години също ще могат да използват eGates, ако са придружени от възрастен.

Говорители на Хийтроу и Гетуик увериха, че обслужването остава приоритет на летищните власти, но съветът им е пътниците да проверят статуса на полета си в съответната авиокомпания преди пътуване и да се подготвят за по-дълго чакане. 

Във вторник на семинара на Abta's Travel Matters, представители на авиацията подчертаха, че системата ще издържи. Позовавайки се на „ръководител на летище”, The Telegraph писа, че летищните власти са в непрекъснат контакт с граничните сили, така че вероятност за отмяна на стачката все пак същесвува. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: