ЕС обещава ответни мерки на САЩ: „Трябва да намерим равновесие в правилата на играта“

ЕС обещава ответни мерки на САЩ: „Трябва да намерим равновесие в правилата на играта“ Снимка: стопкадър Euronews

Европейският съюз трябва да предприеме действия в отговор на американския закон за намаляване на инфлацията, който предоставя многомилиардни субсидии на производителите на електрически превозни средства, батерии и захранващо оборудване, при условие че са произведени в САЩ

Това заяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен по време на изказване в Колежа на Европа в Брюж.

Урсула фон дер Лайен посочи необходимостта от промяна и подобряване на правилата на ЕС, за да се предотврати изтичане на инвеститори в САЩ, привлечени от новия пакет за помощ за зелена енергия. Според нея ЕС трябва да улесни достъпа до бюджетно финансиране за проекти в областта на прехода към "зелена" енергия.

"Трябва да действаме, за да постигнем баланс в играта, където Законът за намаляване на инфлацията и други мерки създават изкривявания. С други думи, тук, в Европа, трябва да се подготвим и в същото време да си сътрудничим със Съединените щати, за да смекчим неблагоприятните конкурентни условия," — отбелязва Урсула фон дер Лайен.

Според председателя на Европейската комисия законът може да провокира нелоялна конкуренция, затваряне на пазари и прекъсване на критични вериги за доставки.

Тя отбеляза още, че започването на нова търговска война не е в интерес нито на САЩ, нито на Европа и призова САЩ да вземат предвид опасенията на ЕС, съобщи Euronews.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: