Русия с остри нападки срещу папа Франциск

Русия с остри нападки срещу папа Франциск Снимка: thetablet.org

Главата на римокатолическата църква беше обвинен в „перверзия”, след като в интервю нарече етническите малцинства в руската армия „жестоки”.

Въпреки предложението му да посредничи в евентуални мирни преговори с Украйна, до момента папата не е осъдил директно нито Русия, нито Владимир Путин, отбелязва ВВС. Вероятно заради това в интервю за йезуитското списание America папата се изправи пред няколко трудни въпроса – например, защо не осъжда Русия за войната. 

В отговор папата каза, че е получил "много информация за жестокостта на войскитеи допълни: „Като цяло най-жестоките са може би тези, които са от Русия, но не са от руската традиция, като чеченците, бурятите и така нататък“. (Чеченците са предимно мюсюлмани, а бурятите традиционно следват будистки и шамански вярвания, бел. ред.)

Доизяснявайки позицията си, папа Франциск добави, че "този, който нахлува, е руската държава". 

По отношение на обвиненията, че не осъжда директно руския президент Владимир Путин, папа Франциск посочи, че понякога не конкретизира, за да не обиди, а по-скоро отхвърля войната като цяло, „въпреки че е добре известно кого осъждам. Не е необходимо да поставям име и фамилия. Всички знаят моята позиция, с Путин или без Путин, без да го назовавам“.

Папата каза още, че е общувал с руския президент чрез посланика на Русия във Ватикана и няколко пъти е разговарял с украинския президент Володимир Зеленски по телефона.

В типичния си стил, говорителката на руското външно министерство Мария Захарова изрази горещо възмущение в изявлението си, цитирано от проправителствената медия RT. „Това вече не е русофобия, това е перверзия на ниво, което дори не мога да назова“, каза Захарова, а по-късно написа в Telegram: „Ние сме едно семейство с буряти, чеченци и други представители на нашата многонационална и многоконфесионална страна“.

Все пак Захарова пропусна да посочи защо първите и най-големи военни части, изпратени да воюват в Украйна, бяха именно от Бурятия, след като е равнопоставена част от „голямото семейство”.

Москва не коментира и изказването на папа Франциск в същото интервю, че използва случая да отбележи годишнината от Голодомора, като го нарече „геноцид” и "исторически предшественикна настоящия конфликт. 

В периода 1932 -1933 г. Сталинската колективизация на селското стопанство иззема зърното на украинските селяни, изправяйки ги пред гладна смърт, която отне живота на четири милиона украинци. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: