Китай разработва ядрена енергийна система за лунната си база

Китай разработва ядрена енергийна система за лунната си база Снимка: ferra.ru

Китайската станция на Южния полюс на Луната ще работи на ядрена енергия, заяви ръководителят на лунния проект на страната. Той не съобщава подробности, но в предишни съобщения се споменава, че ще може да се генерира 1 мегават електричество, достатъчно за захранване на стотици домове в течение на една година, съобщава SCMP.

"Сега разработваме нова система, която използва ядрена енергия, за да отговорим на дългосрочните нужди на лунната станция от енергия с голяма мощност", каза Ву Уейрен, главен конструктор на китайската програма за изследване на Луната, в интервю за държавната телевизионна и радиокомпания CCTV.

Ядрената енергия е постоянен и надежден източник на енергия, независимо от местоположението или наличието на слънчева светлина. Тя ще осигури енергията, необходима за работата на приборите, както и за производството на кислород и добиването на вода от астронавтите.

Очаква се изграждането на китайската лунна станция да приключи до 2028 г. Основната й конфигурация ще включва спускаем апарат, бункер и орбитален апарат, а така също и роувър, който ще се зарежда с ядрена енергия.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: