Сърбия очаква ЮНЕСКО да признае сливовицата за част от световното наследство

Сърбия очаква ЮНЕСКО да признае сливовицата за част от  световното наследство Снимка: https://pixabay.com/

ЮНЕСКО ще разгледа следващата седмица молбата на Сърбия за вписване на сливовицата в списъка на световното наследство

В документите на организацията се казва, че Белград е поискал да се признаят сръбските традиции на производство и културата на консумация на тази напитка, която в редица източноевропейски страни се счита за тяхно национално богатство.

Социологът, автор на блога "Ракия основно" Илия Малович обяснява за Euronews, че именно в сръбската култура сливовицата играе особено важна роля:

Популярността на сливовицата е свързана с популярността на плода, от който се прави. Сливата заема много важно място в сръбската етнология и социология на всекидневния живот, в историята на Сърбия. С никой друг плод сърбите не са свързани така тясно, както със сливата.

Някога, преди да се построи къща, първо се сади слива, за да се види дали ще даде плод, а ако даде плод, това означава, че земята е чиста, здрава, понякога дори свещена. И тогава хората започват да строят къща там."

Решението за кандидатурата на Белград трябва да бъде взето от Междуправителствения комитет за опазване на нематериалното културно наследство на годишната му среща в Рабат. Преди това сръбската сливовица получи отделна сертификация в ЕС като  ракия със защитен географски произход.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: