Смъртоносно земетресение разлюля остров Ява (обновена)

Смъртоносно земетресение разлюля остров Ява (обновена) Снимка: straitstimes.com

Първончално Reuters съобщи за над 50 убити и стотици ранени, но привечер броят на жертвите нарасна на 162.

Властите предупреждават за възможни вторични трусове. По данни на Геоложката служба на САЩ, епицентърът на земетресението с магнитуд 5,6 по Рихтер, е на дълбочина от 10 км. Трусът, ударил в 13:21 местно време, е засегнал най-силно град Сианджур в Западна Ява, съобщи ВВС. 

Видеоклипове в социалните медии показват сгради, превърнали се в развалини и улици, покрити с отломки. Районът, където е ударил трусът, е гъсто населен и предразположен към свлачища, а  жилищните сгради са лошо строени

Спасителните служби се опитват да евакуират хора от срутените им домове и да издирят затрупаните. Местни източници съобщиха по-рано за над 700 ранени, но вече определят броя им като "много". Преобладаващите наранявания са счупени кости. Разрушени са над 2 200 жилища, а над 13 000 души са извън домовете си. Електричеството в района прекъсва, което поставя болниците в тежки условия и невъзможност да оперират пострадалите. Организирани са звена за първа помощ, които работят на открито, на болничните паркинги.

Трусът се е усетил в радиус от 100 км, включително в индонезийската столица Джакарта, където хората панически са напуснали високите офис-сгради. 

Земетресенията са често явление в Индонезия, която се намира в района на т. нар. „огнен пръстен“ на тектонична активност в Тихия океан. През 2018 г. при земетресение на о-в Сулавеси, съпътствано с цунами, загинаха над 2000 души. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: