Шефовете на руското и американското разузнаване преговарят в Анкара

Шефовете на руското и американското разузнаване преговарят в Анкара Снимка: theins.ru

Източник от Белия дом потвърди новината пред Reuters, но заяви, че на срещата няма да се обсъждат въпроси, свързани с уреждането на отношенията между Русия и Украйна.

Според „Коммерсантъ”, руската и американската делегации са се срещнали в Анкара вчера, макар че говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че не може нито да потвърди, нито да отрече информацията.

Директорът на Службата за външно разузнаване Сергей Наришкин води руската делегация, директора на ЦРУ Уилям Бърнс – американската. Той вероятно ще повдигне въпросите за ядрените заплахи и задържаните в Русия американци.

Смята се, че разговорите, които не са обявени публично, са реакция на факта, че руски дипломати и официални лица миналата седмица поискаха пет пъти преговори с Украйна, като междувременно руската армия напусна Херсон. 

Руското външно министерство двукратно повтори, че е готово за дипломатическо уреждане на 9-месечния въоръжен конфликт "без предварителни условия". Според говорителката на руското дипломатическо ведомство Мария Захарова, Москва е готова да „преговаря, като вземе предвид реалността, очертала се в момента“.

Официален Киев публично отказа преговори, но европейски дипломати казаха пред The ​​Wall Street Journal (WSJ), че при последното си посещение в Киев в началото на ноември, съветникът по националната сигурност на Белия дом Джей Съливан е препоръчал на украинските власти да обмислят „реалистични искания“,  едно от които е да се откажат от идеята да си върнат анексирания Крим.

Според WSJ, САЩ и някои от техните съюзници са загрижени, че запасите от оръжия се изчерпват твърде бързо и ако украинската армия в близко време не успее да продължи да напредва, обществеността в западните страни може да започне да настоява за бързо уреждане на конфликта.

Същевременно обаче, официални американски лица не смятат, че сега е най-добрият момент за преговори. Подобно мнение сподели пред WSJ и високопоставен европейски служител: „Ние казваме на украинците, че те сами решават кога да пристъпят към преговори, но може би е добра идея да го направим възможно най-скоро“.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: