Във Великобритания могат да ограничат продажбата на яйца

Във Великобритания могат да ограничат продажбата на яйца Снимка: mala55geosi7.over-blog.com

The Sun: Най-големите супермаркети в Обединеното Кралство могат да ограничат продажбата на яйца поради дефицита им

Най-големите супермаркети във Великобритания могат да ограничат продажбата на яйца поради дефицита им, съобщава вестник The Sun, позовавайки се на източници в ръководството на търговските обекти.

Причините за недостига на стоката са поредното огнище на птичи грип и смъртта на милиони кокошки по време на летните горещини. Освен това, много фермери напускат отрасъла заради спада на печалбата, за което допринесе повишаването на цените на фуражите след началото на конфликта в Украйна, се казва в публикацията.

Търговците на дребно обмислят възможността да започнат да внасят яйца от Полша. Очаква се, че това ще доведе до още по-голямо повишаване на цената на продуктите поради допълнителните транспортни разходи.

Това лято Великобритания се сблъска с аномални горещини. Така например, на 19 юли температурата счупи предишния рекорд от +38,7 градуса и достигна +40,3 градуса по Целзий.

През октомври Бюрото за национална статистика на Обединеното Кралство (Office for National Statistics, ONS) публикува данни, според които в сравнение с миналата година цените на яйцата са се увеличили с 23,2%.

Според проучване на консултантската компания Kantar, инфлацията на хранителните продукти във Великобритания достигна рекордните 14,7 процента.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: