Чжун Шаншан отново е най-богатият човек в Китай

Чжун Шаншан отново е най-богатият човек в Китай Снимка: CC BY-SA 4.0 / DHalps / Zhong-Shanshan

„Кралят на бутилираната вода“ Чжун Шаншан е обявен за най-богатия човек в Китай

Шаншан, който притежава компанията за бутилирана вода Nongfu Spring, оглави списъка на най-богатите хора в Китай, според доклад на изследователската организация Hurun Research Institute.

68-годишният Чжун Шаншан оглавява списъка на най-богатите китайци за втора поредна година. Състоянието му за година се е увеличило със 17 процента до 65 милиарда долара.

На второ място с нетно състояние от 35 милиарда долара е 39-годишният основател на ByteDance, която притежава приложението TikTok, Джан Имин. През последната година състоянието му е намаляло с 28 процента.

Третата позиция заема "кралят на батериите" - основателят на най-големия китайски производител на горивни клетки и литиево-йонни батерии CATL, 54-годишният Дзън Юцюн, със състояние от 32,9 милиарда долара, той е обеднял с 28 процента за една година.

Основателят на най-голямата китайска интернет компания Alibaba Group, 58-годишният Джак Ма, който беше признат за най-богатия човек в Китай през 2020 г., е едва на девето място тази година със състояние от 25,7 милиарда долара, той е обеднял с 29 процента за една година. В списъка за 2021 г. Джак Ма е на пето място.

През 2022 г. броят на хората в Китай с богатства над 10 милиарда долара е намалял с 29 до 56, според данни на Hurun. Общият брой на доларовите милиардери е намалял с 239 до 946 души. Броят на хората, чието богатство надхвърля пет милиарда юана (около 710 милиона долара), е намалял с 11 процента до 1305. Общото им състояние е намаляло с 18 процента до 3,5 трилиона долара през годината.

Рейтингът е съставен по данни към 15 септември.

*  Чжун Шаншан,роден през 1954 г. в град Hangzhou, провинция Zhejiang, е китайски предприемач, основател и председател на борда на директорите на компанията за напитки Nongfu Spring и основен собственик на Beijing Wantai Biological Pharmacy Enterprise, милиардер.

В класацията на списание Forbes на 7 юли 2021 г. той заема 13-то място сред милиардерите със състояние от $67,3 милиарда. 

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: