Близо 15 хиляди човека са починали в Европа тази година заради горещините

Близо 15 хиляди човека са починали в Европа тази година заради горещините Снимка: https://pixabay.com/

В Европа най-малко 15 000 човека са починали заради високите температури на въздуха през 2022 г., съобщи Европейското бюро на СЗО

Според данните за страните към днешна дата се смята, че най-малко 15 000 души са загинали поради горещините през 2022 г.“, заяви директорът на бюрото на СЗО Ханс Клуге в изявление, публикувано в понеделник, когато  Шарм Ел Шейх е домакин на конференция на ООН за изменението на климата .
 

Документът пояснява, че през лятото по-специално здравните работници са регистрирали около 4,5 хиляди смъртни случая в Германия, приблизително 4 хиляди в Испания, повече от 3,2 хиляди смъртни случая във Великобритания и повече от хиляда в Португалия.

Отбелязва се, че смъртността поради топлината може да се увеличи.

Според СЗО високите температури могат да обострят хронични заболявания, включително сърдечно-съдови, респираторни и усложнения, свързани с диабета.

„Трябва да се борим заедно ефективно с изменението на климата. Трябва да направим повече в европейския регион и извън него. Трябва (...) да смекчим изменението на климата, за да спасим повече животи. И трябва да го направим сега, ако искаме да предотвратим климатичната криза да се превърне в необратима климатична катастрофа за нашия регион и цялата ни планета“, каза Клуге.

Той припомни, че температурата в Европа се е повишила значително между 1961 и 2021 г. Повече от 148 000 души са загинали в региона през последните 50 години поради екстремни температури.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: